liniowa niezaleznosc

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
bazalt94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 13 paź 2014, o 09:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 38 razy

liniowa niezaleznosc

Post autor: bazalt94 »

Dla jakiego parametru a z liniowej niezależności \(\displaystyle{ x_{1} , x_{2} ,..., x_{n}}\) wynika liniowa niezależność \(\displaystyle{ x_{1} +x_{2},x_{2}+x_{3},...,x_{n-1}+x_{n}, x_{n}+ax_{1}}\)


prosze o jakies popowiedzi bo nie wiem jak to zrobić
Ostatnio zmieniony 24 gru 2014, o 00:48 przez bazalt94, łącznie zmieniany 1 raz.
szw1710

liniowa niezaleznosc

Post autor: szw1710 »

Na początek weź \(\displaystyle{ n=2}\), a potem \(\displaystyle{ n=3}\). W ten sposób nabędziesz wyobrażenia, jak będzie dla większej liczby wektorów. Skorzystaj z definicji liniowej niezależności wektorów \(\displaystyle{ x_1+x_2, x_2+ax_1}\) dla \(\displaystyle{ n=2}\) i podobnie dla \(\displaystyle{ n=3}\).
bazalt94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 13 paź 2014, o 09:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 38 razy

liniowa niezaleznosc

Post autor: bazalt94 »

coś mam nie tak
b dla \(\displaystyle{ n=2}\) wyszło mi \(\displaystyle{ 1-a \neq 0}\)

a dla \(\displaystyle{ n=3}\) jest \(\displaystyle{ 1+a \neq 0}\)
Ostatnio zmieniony 24 gru 2014, o 09:58 przez pyzol, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

liniowa niezaleznosc

Post autor: pyzol »

Być może zależy to od \(\displaystyle{ n}\), sprawdź jeszcze dla \(\displaystyle{ n=4,n=5}\), to zobaczysz analogię.
bazalt94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 13 paź 2014, o 09:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 38 razy

liniowa niezaleznosc

Post autor: bazalt94 »

Dla n=4 tez wychodzi \(\displaystyle{ 1+a \neq 0}\)

czyli odpada mi to co myślałam, ze to zalezy od n parzystych I nieparzystych
ODPOWIEDZ