czy W jest podprzestrzenia

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
bazalt94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 13 paź 2014, o 09:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 38 razy

czy W jest podprzestrzenia

Post autor: bazalt94 »

czy W jest podprzestrzenia przestrzeni C(R) (zbiór funkcji ciągłych)

\(\displaystyle{ W={ f : f(1)=0 \wedge f(0)=1 }}\)

ja to zrobiłam tak:

\(\displaystyle{ f(1)=0 \wedge f(0)=1}\)
\(\displaystyle{ g(1)=0 \wedge g(0)=1}\)

\(\displaystyle{ \alpha f(1)+ \beta g(1)=0}\)

\(\displaystyle{ \alpha f(0)+ \beta g(0)= \alpha + \beta}\)

W nie jest podprzestrzenią przestrzeni \(\displaystyle{ C(R)}\)

prosze o sprawdzenie
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3976
Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 929 razy

czy W jest podprzestrzenia

Post autor: Spektralny »

Nie rozumiem tego co piszesz. To nie jest podprzestrzeń, bo nie zawiera funkcji zerowej, która jest zerem w \(\displaystyle{ C(\mathbb{R})}\).
bazalt94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 13 paź 2014, o 09:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 38 razy

czy W jest podprzestrzenia

Post autor: bazalt94 »

Spektralny pisze:To nie jest podprzestrzeń, bo nie zawiera funkcji zerowej, która jest zerem w \(\displaystyle{ C(\mathbb{R})}\).
Mozesz to bardziej wyjaśnic, bo nie rozumiem
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3976
Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 929 razy

czy W jest podprzestrzenia

Post autor: Spektralny »

Podprzestrzeń liniowa zawiera zero bo jeżeli \(\displaystyle{ f}\) jest jej elementem, to również \(\displaystyle{ f-f=0}\) doń należy.
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

czy W jest podprzestrzenia

Post autor: pyzol »

\(\displaystyle{ \alpha f(0)+ \beta g(0)= \alpha + \beta}\)
Proponowałbym ładniejszy opis typu:
Niech \(\displaystyle{ f,g\in W}\), weźmy dowolną kombinację tych funkcji:
\(\displaystyle{ h(x)=\alpha f(x)+\beta g(x)}\).
Obliczmy \(\displaystyle{ h(0)}\):
\(\displaystyle{ h(0)=\alpha+\beta}\).
Wynika z tego, że gdy \(\displaystyle{ \alpha+\beta\neq 1}\), to \(\displaystyle{ h(x)\notin W}\).
W przypadkach, gdy chcemy pokazać, że \(\displaystyle{ W}\) nie jest podprzestrzenią, o wiele lepiej jest podać od razu kontrprzykład.
ODPOWIEDZ