Macierz z parametrem.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
gusia1025
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 18 gru 2014, o 15:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Macierz z parametrem.

Post autor: gusia1025 »

Dla jakich wartości parametru "a" układ:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} ax+y+z+t=1\\x+ay+z+t=a\\x+y+az+t=a^{2}\\x+y+z+at=a ^{3}\end{array}}\)
Ma rozwiązanie niepuste? Jakiego rodzaju?

Mógłby ktoś rozwiązać? Ewentualnie naprowadzić jak to powinno wyglądać? Byłabym naprawdę bardzo wdzięczna.
miodzio1988

Macierz z parametrem.

Post autor: miodzio1988 »

do macierzy i Gauss. Gdzie sie gubisz?
gusia1025
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 18 gru 2014, o 15:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Macierz z parametrem.

Post autor: gusia1025 »

Ogólnie to na samym początku. Nawet nie wiem w co ręce włożyć i jak to ugryźć :<
miodzio1988

Macierz z parametrem.

Post autor: miodzio1988 »

duzo masz jedynek w kolumnie wiec zeruj od razu
gusia1025
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 18 gru 2014, o 15:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Macierz z parametrem.

Post autor: gusia1025 »

A czy mogę obliczyć to z rozwinięcia Laplace'a? Bo jakoś tym Gaussem nie potrafię tego rozgryźć.
miodzio1988

Macierz z parametrem.

Post autor: miodzio1988 »

jak z twierdzenia K-C chcesz skorzystać to tak
ODPOWIEDZ