czy to odwzorowanie dwuliniowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
bazalt94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 13 paź 2014, o 09:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 38 razy

czy to odwzorowanie dwuliniowe

Post autor: bazalt94 »

\(\displaystyle{ f: C([0,1]) \times C([4,5]) \rightarrow R}\) ,
\(\displaystyle{ f( \alpha , \beta )= \alpha (0) \cdot \beta (5)}\)

prosze o pomoc
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

czy to odwzorowanie dwuliniowe

Post autor: yorgin »

Odwzorowanie ma być liniowe ze względu na każdą ze zmiennych. W czym więc problem poza znajomością definicji i przeliczeniem?
bazalt94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 13 paź 2014, o 09:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 38 razy

czy to odwzorowanie dwuliniowe

Post autor: bazalt94 »

ja to rozumiem tylko nie wiem jak w ogóle podstawić te liczby w nawiasach kwadratoych i co to są za funkcje
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

czy to odwzorowanie dwuliniowe

Post autor: yorgin »

Jakie liczby? Argumentami \(\displaystyle{ f}\) są funkcje. Funkcje ciągłe określone na podanych przedziałach.

Masz odwzorowanie, które dwóm funkcjom przypisuje iloczyn wartości w wybranych punktach.
bazalt94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 13 paź 2014, o 09:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 38 razy

czy to odwzorowanie dwuliniowe

Post autor: bazalt94 »

ale ja nie rozumiem, jak to udowodnić, bo na oko wydaje mi sie ze odwzorowanie jest dwuliniowie
lemoid
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 199
Rejestracja: 24 maja 2012, o 23:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 30 razy

czy to odwzorowanie dwuliniowe

Post autor: lemoid »

Tak jak wspomniał yorgin, pokazując że
\(\displaystyle{ f(\alpha_{1} + \alpha_{2}, \beta) = f(\alpha_{1},\beta) + f(\alpha_{2}, \beta)}\)
\(\displaystyle{ f(c \cdot \alpha, \beta) = c \cdot f(\alpha,\beta)}\)
\(\displaystyle{ f(\alpha, \beta_{1} + \beta_{2}) = f(\alpha,\beta_{1}) + f(\alpha, \beta_{2})}\)
\(\displaystyle{ f( \alpha, c \cdot \beta) = c \cdot f(\alpha,\beta)}\)

to przekujesz swoją intuicje w dowód.
bazalt94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 13 paź 2014, o 09:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 38 razy

czy to odwzorowanie dwuliniowe

Post autor: bazalt94 »

a przedziału nie bierzemy pod uwage?
ODPOWIEDZ