Rozwiązywalność układu w zależności od parametrów

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
rewrite_93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 15 paź 2014, o 22:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

Rozwiązywalność układu w zależności od parametrów

Post autor: rewrite_93 »

Mam sprawdzić rozwiązywalność poniższego układu w zależności od parametrów a i b:
\(\displaystyle{ \begin{cases}
ax+y+z=4 \\
x+by+z=3 \\
x+2by+z=4
\end{cases}}\)


Wychodzą mi następujące odpowiedzi:
  • dla \(\displaystyle{ b \neq 0 \wedge a \neq 1}\) - jedno rozwiązanie
    dla \(\displaystyle{ b = 0 \vee (a=1 \wedge b \neq \frac{1}{2})}\) - ukł. sprzeczny
    dla \(\displaystyle{ a=1 \wedge b=\frac{1}{2}}\) - \(\displaystyle{ \infty}\)-wiele rozwiązań
Czy wyszło prawidłowo?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8587
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Rozwiązywalność układu w zależności od parametrów

Post autor: kerajs »

OK
ODPOWIEDZ