Podprzestrzenie i wymiary.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
LipaMat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 23 paź 2013, o 17:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 9 razy

Podprzestrzenie i wymiary.

Post autor: LipaMat »

Witam, nie wiem jak zabrać się do podanych zadań, byłbym wdzięczny za pokazanie mi na podstawie jakiegoś przykładu metodykę rozwiązywania takich zadań oraz wskazówki do zrobienia tego. I ewentualnie jakieś odnośniki, gdzie móglbym znaleźć takie zadania rozwiązane.

1 zadanie.

Niech \(\displaystyle{ V}\) będzie przestrzenią liniową \(\displaystyle{ K^n}\) nad \(\displaystyle{ K}\) oraz niech \(\displaystyle{ W_{1} i W_{2}}\) będą jej podprzestrzeniami. Zdefiniujmy zbiór \(\displaystyle{ W_{1} + W_{2} = { w_{1} + w_{2} | w_{1} \in W_{1} oraz w_{2} \in W_{2} }}\). Udowodnić, że:

a) Zbiór \(\displaystyle{ W_{1} + W_{2}}\) jest podprzestrzenią przestrzeni \(\displaystyle{ V}\) (to wydaje mi się, że potrafię zrobić)

b) Jeśli \(\displaystyle{ W_{1} \subseteq W_{2}}\) to \(\displaystyle{ \dim W_{1} \le dim W_{2}}\), przy czym równość zachodzi wtedy i tylko wtedy gdy \(\displaystyle{ W_{1} = W_{2}}\)

c) jeśli \(\displaystyle{ dim(W_{1} + W_{2}) = 1 + \(\displaystyle{ \dim(W_{1} \cap W_{2})}\) , to suma \(\displaystyle{ W_{1} + W_{2}}\) jest równa jednej z tych podprzestrzeni a przecięcie \(\displaystyle{ W_{1} \cap W_{2}}\) - drugiej.

d) jeśli \(\displaystyle{ \dim W_{1} + \dim W_{2} > \dim V = n}\), to \(\displaystyle{ W_{1} \cap W_{2} \neq {0}}\)

2. Niech \(\displaystyle{ U, W, V}\) będą podprzestrzeniami przestrzeni liniowej \(\displaystyle{ K^n}\) nad \(\displaystyle{ K}\).

a) Czy prawdą jest, że \(\displaystyle{ U \cap (V+W) = (U \cap V) + (U \cap W)}\)?

b) Udowodnić, że powyższa równość jest spełniona jeśli \(\displaystyle{ V \subseteq U}\)

Bardzo dziękuję za jakiekolwiek wskazówki. Pozdrawiam.}\)
Ostatnio zmieniony 11 gru 2014, o 14:02 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. \dim
ODPOWIEDZ