Przestrzenie wektorowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kamilk007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 27 lis 2014, o 22:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sheffield
Podziękował: 9 razy

Przestrzenie wektorowe

Post autor: kamilk007 »

Witam Panowie i Panie niestety znowu potrzebuje wskazowek..
Czy zadanie:
Znajdź bazę odpowiedniej przestrzeni liniowej, w której wektor v = [2, -1, 3] ∈ R3 ma współrzędne [1, 0, 1].
czy taka baza ma sens?
[1,0,2],[1,1,1],[1,-1,1]
poniewaz:
[2,-1,3]=[1,0,2]+[1,-1,1]
i niestety 2 zagadka ktora niestety nawet nie wiem z ktorej strony zaczac czytac xD
Niech v1, v2, v3 będą liniowo niezależnymi wektorami przestrzeni V. Sprawdź, że wektory:
v1, v1 + v2, v1 + v2 +v3,

są również liniowo niezależne.
Jak powinienem sie za to zabrac?
Awatar użytkownika
waliant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1801
Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 275 razy
Pomógł: 183 razy

Przestrzenie wektorowe

Post autor: waliant »

baza ok.

Drugie:

\(\displaystyle{ \alpha_1 v_1 + \alpha_2(v_1+v_2)+\alpha_3(v_1+v_2+v_3)=v_1(...)+v_2(...)+v_3(...)}\)

Uzupełnij nawiasy i pewnie wiesz co dalej?
ODPOWIEDZ