Jak znalezc Macierz B, AB = C

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Mariusz-ECE

Jak znalezc Macierz B, AB = C

Post autor: Mariusz-ECE »

Zadana jest macierz A oraz C. Czy mozna zapisac to jako B = CA^-1 ?

pozdrawiam
chlip
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 152
Rejestracja: 6 paź 2004, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zadupiów
Pomógł: 2 razy

Jak znalezc Macierz B, AB = C

Post autor: chlip »

AB=C
mnożymy lewostronnie przez A-1
A-1AB=A-1C
A-1A=I (macierz jesdnostkowa)
BI=B
B=A-1C
A-1CCA-1 (mnożenie macierzy nie jest przemienne)
ODPOWIEDZ