Wyznaczenie X w macierzach

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
MrOsse
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 29 lis 2014, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Elbląg

Wyznaczenie X w macierzach

Post autor: MrOsse »

Witam, mam do obliczenia X z :
\(\displaystyle{ 4A(B^{T})^{-1}X^{-1}B^{T}A^{-1}=CA}\)

Czy wynikiem wyznaczenia X będzie :
\(\displaystyle{ (B^{T})^{-1}X^{-1}B^{T}=\frac{1}{4}A^{-1}(CA)A}\)
\(\displaystyle{ X^{-1}=(B^{T})(\frac{1}{4}A^{-1})(CA)(A)(B^{T})^{-1}}\)
\(\displaystyle{ X=[(B^{T})(\frac{1}{4}A^{-1})(CA)(A)(B^{T})^{-1}]^{-1}}\)

Jeśli popełniłem błąd proszę o poprawienie
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Wyznaczenie X w macierzach

Post autor: mortan517 »

Wygląda w porządku.
ODPOWIEDZ