Suma prosta przestrzeni wielomianów
-
- Użytkownik
- Posty: 481
- Rejestracja: 13 lip 2011, o 20:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sucha/Wrocław
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 62 razy
Suma prosta przestrzeni wielomianów
Cześć,
Mam sprawdzić czy \(\displaystyle{ \mathbb{R}_{12}\left[ X\right] = \left\{ P \in \mathbb{R}_{12} : \deg(P) < 7 \right\} \oplus \left\{ P \in \mathbb{R}_{12} : \deg(P) > 6 \right\}}\)
Zadanie może być podchwytliwe, więc wolę się dopytać. Chodzi tutaj o sumę prostą podprzestrzeni, ale ten drugi zbiór nie jest podprzestrzenią liniową, bo nie ma w nim wielomianu zerowego.
Czyli ten wzór nie jest poprawny.
Albo inaczej \(\displaystyle{ V = V1 \oplus V2}\) wtedy i tylko wtedy gdy \(\displaystyle{ V = V_1 + V_2}\) i \(\displaystyle{ V_1 \cap V_2 = \left\{ 0 \right\}}\), a to nie jest prawda, bo przekrój jest pusty.
Czy dobrze rozumuję?
Mam sprawdzić czy \(\displaystyle{ \mathbb{R}_{12}\left[ X\right] = \left\{ P \in \mathbb{R}_{12} : \deg(P) < 7 \right\} \oplus \left\{ P \in \mathbb{R}_{12} : \deg(P) > 6 \right\}}\)
Zadanie może być podchwytliwe, więc wolę się dopytać. Chodzi tutaj o sumę prostą podprzestrzeni, ale ten drugi zbiór nie jest podprzestrzenią liniową, bo nie ma w nim wielomianu zerowego.
Czyli ten wzór nie jest poprawny.
Albo inaczej \(\displaystyle{ V = V1 \oplus V2}\) wtedy i tylko wtedy gdy \(\displaystyle{ V = V_1 + V_2}\) i \(\displaystyle{ V_1 \cap V_2 = \left\{ 0 \right\}}\), a to nie jest prawda, bo przekrój jest pusty.
Czy dobrze rozumuję?
Ostatnio zmieniony 29 lis 2014, o 17:42 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: \deg
Powód: \deg
-
- Użytkownik
- Posty: 481
- Rejestracja: 13 lip 2011, o 20:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sucha/Wrocław
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 62 razy
Suma prosta przestrzeni wielomianów
Po zedytowaniu dopisałem tylko część od słów "albo inaczej", więc o przestrzeni liniowej i wielomianie zerowym pisałem wcześniej.
Ale wracając do pytania : wzór nie jest poprawny?
Ale wracając do pytania : wzór nie jest poprawny?
- jutrvy
- Użytkownik
- Posty: 1202
- Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 239 razy
Suma prosta przestrzeni wielomianów
Ok, w takim razie bardzo przepraszam. Zależy, czy mówimy o sumie prostej przestrzeni liniowych. Jeśli nie, to pytanie co oznacza znaczek \(\displaystyle{ \oplus}\).-- 29 lis 2014, o 17:48 --Jeśli ma znaczyć to, co napisałeś, to treść zadania raczej nie ma sensu.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Suma prosta przestrzeni wielomianów
wiedzmac, powtarzam. Dla wielomianu zerowego \(\displaystyle{ \deg}\) zazwyczaj nie obowiązuje. Autorom zadania za pewno o to chodziło - więc zadanie ma sens.
-
- Użytkownik
- Posty: 481
- Rejestracja: 13 lip 2011, o 20:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sucha/Wrocław
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 62 razy
Suma prosta przestrzeni wielomianów
Nie rozumiem trochę. Możesz mi w takim razie powiedzieć jak wygląda przekrój tych dwóch przestrzeni albo dlaczego te drugie "wąsy" mają być przestrzenią liniową?
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Suma prosta przestrzeni wielomianów
Druga przestrzeń to wielomiany stopnia większego od sześć plus wielomian zerowy.
Przekrojem bedzie wielomian zerowy.
Przekrojem bedzie wielomian zerowy.
- jutrvy
- Użytkownik
- Posty: 1202
- Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 239 razy
Suma prosta przestrzeni wielomianów
Te drugie wąsy nie są przestrzenią liniową, bo \(\displaystyle{ (x^7 + x^5) + (-x^7) = x^5}\). Podłączam się pod pytanie. Nie rozumiem sensu zadania - jeśli mówimy o podprzestrzeniach liniowych.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Suma prosta przestrzeni wielomianów
jutrvy, racja. Działanie na przestrzeni nie byłoby zamknięte. W takim razie rzeczywiśćie drugi zbiór nie jest przestrzenią.