Równanie macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
marcin1509
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 11 lis 2014, o 12:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy

Równanie macierzowe

Post autor: marcin1509 »

Witam ponownie
Tym razem potrzebuję pomocy przy równaniu macierzowym.
\(\displaystyle{ AXB = C}\) .
Byłoby to bardzo proste, gdyby nie fakt, że nie możemy wyznaczyć macierzy odwrotnej i rozwiązać to zadanie metodą Gaussa-Jordana.
\(\displaystyle{ A = \left[\begin{array}{ccc}1&0&0\\3&1&-2\\1&0&1\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ B = \left[\begin{array}{ccc}1&1&3\\0&2&-\\0&0&1\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ C = \left[\begin{array}{ccc}1&1&1\\0&1&1\\0&0&1\end{array}\right]}\)
Metodą Gaussa-Jordana,ale bez wyznaczania macierzy odwrotnych do A i B wyznaczyć macierz X z równania podanego wyżej. Czy ktoś mógłby mi podsunąć jakiś pomysł na to zadanie ? Całkowicie nie mam pojęcia jak do niego podejść.
Pozdrawiam
squared
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1017
Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 167 razy
Pomógł: 152 razy

Równanie macierzowe

Post autor: squared »

Dokładnie to samo, co tutaj napisałem: 375074.htm
ODPOWIEDZ