Przekształcenie liniowe
Przekształcenie liniowe
Witam, mam mały problem z przekształceniami liniowymi w których przekształca się wielomian. Czy mógłbym prosić o jakąś wskazówkę
Zadanie brzmi tak :
Wyznacz bazę oraz wymiar jądra i wymar obrazu przekształcenia liniowego \(\displaystyle{ \varphi}\).
1.\(\displaystyle{ \varphi : \RR _{2}[x] \rightarrow \RR ^{3}, \varphi(ax^2+bx+c) = (2c-a-3b,a-b,c-2a)}\)
2.\(\displaystyle{ \varphi : \RR _{2}[x] \rightarrow \RR ^{2}, \varphi(w) = (w(3),w'(1))}\)
W pierwszym z definicji jądra, doszedłem do tego, że \(\displaystyle{ \begin{cases} 2c-a-3b=0 \\a=b\\c=2a \end{cases}}\) jednak po podstawieniu do \(\displaystyle{ \varphi(ax^2+bx+c)}\) niewiele mi to dało.
A co do drugiego, to nie mam nawet pomysłu.
Plus, chciałbym korzystać z tego, że jeżeli przekształcenie liniowe \(\displaystyle{ f : V \rightarrow W}\) to \(\displaystyle{ \dim \Im f = \dim V - \dim \ker f}\) jednak nie wiem jakie jest \(\displaystyle{ \dim\RR _{2}[x]}\).
Pozdrawiam i proszę o pomoc!
//EDIT: Błąd przy przepisywaniu równania poprawiony.
Zadanie brzmi tak :
Wyznacz bazę oraz wymiar jądra i wymar obrazu przekształcenia liniowego \(\displaystyle{ \varphi}\).
1.\(\displaystyle{ \varphi : \RR _{2}[x] \rightarrow \RR ^{3}, \varphi(ax^2+bx+c) = (2c-a-3b,a-b,c-2a)}\)
2.\(\displaystyle{ \varphi : \RR _{2}[x] \rightarrow \RR ^{2}, \varphi(w) = (w(3),w'(1))}\)
W pierwszym z definicji jądra, doszedłem do tego, że \(\displaystyle{ \begin{cases} 2c-a-3b=0 \\a=b\\c=2a \end{cases}}\) jednak po podstawieniu do \(\displaystyle{ \varphi(ax^2+bx+c)}\) niewiele mi to dało.
A co do drugiego, to nie mam nawet pomysłu.
Plus, chciałbym korzystać z tego, że jeżeli przekształcenie liniowe \(\displaystyle{ f : V \rightarrow W}\) to \(\displaystyle{ \dim \Im f = \dim V - \dim \ker f}\) jednak nie wiem jakie jest \(\displaystyle{ \dim\RR _{2}[x]}\).
Pozdrawiam i proszę o pomoc!
//EDIT: Błąd przy przepisywaniu równania poprawiony.
Ostatnio zmieniony 27 lis 2014, o 23:09 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 4 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15688
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Przekształcenie liniowe
Źle masz (w treści lub w rozwiązaniu).
EDIT: żeby nie poprzestać na wytykaniu potknięć rachunkowych, poczytaj o metodach rozwiązywania układów równań liniowych, jakieś podstawianie, metoda eliminacji Gaussa, itd. A tu akurat widać, że musi być \(\displaystyle{ a=b=c}\) z dwóch ostatnich równań i wystarczy to podstawić do pierwszego równania.
Powinno być w trzecim równaniu \(\displaystyle{ c=a}\) (albo w treści trzecia współrzędna równa \(\displaystyle{ c-2a}\)).W pierwszym z definicji jądra, doszedłem do tego, że \(\displaystyle{ \begin{cases} 2c-a-3b=0 \\a=b\\c=2a \end{cases}}\)
EDIT: żeby nie poprzestać na wytykaniu potknięć rachunkowych, poczytaj o metodach rozwiązywania układów równań liniowych, jakieś podstawianie, metoda eliminacji Gaussa, itd. A tu akurat widać, że musi być \(\displaystyle{ a=b=c}\) z dwóch ostatnich równań i wystarczy to podstawić do pierwszego równania.
Przekształcenie liniowe
Oczywiście błąd przy przepisywaniu, powinno być:
1.\(\displaystyle{ \varphi : \RR _{2}[x] \rightarrow \RR ^{3}, \varphi(ax^2+bx+c) = (2c-a-3b,a-b,c-2a)}\)
1.\(\displaystyle{ \varphi : \RR _{2}[x] \rightarrow \RR ^{3}, \varphi(ax^2+bx+c) = (2c-a-3b,a-b,c-2a)}\)
Ostatnio zmieniony 27 lis 2014, o 23:09 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Przekształcenie liniowe
Chyba tak.
\(\displaystyle{ r(A)=r(A|b) = 2}\), czyli \(\displaystyle{ \dim \ker \varphi = 2}\).
\(\displaystyle{ r(A)=r(A|b) = 2}\), czyli \(\displaystyle{ \dim \ker \varphi = 2}\).
Ostatnio zmieniony 27 lis 2014, o 23:53 przez lolnaz, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Przekształcenie liniowe
rząd układu równań dobrze policzyłeś, ale to nie oznacza, że jądro jest dwuwymiarowe. Z tego, że rząd jest \(\displaystyle{ 2}\) oznacza, że jedno z równań jest niepotrzebne. Pierwsze można wygenerować z drugiego i trzeciego więc jest zbędne.
Czyli tak naprawdę interesuje nas układ złożony z dwóch ostatnich równań, ale parametryzując jedną zmienną - np. \(\displaystyle{ c=t}\).
Może teraz wykombinujesz.
Czyli tak naprawdę interesuje nas układ złożony z dwóch ostatnich równań, ale parametryzując jedną zmienną - np. \(\displaystyle{ c=t}\).
Może teraz wykombinujesz.
Przekształcenie liniowe
Macierz wyszła taka \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-2&0&1\\0&-1&\frac{1}{2}\\0&0&0\end{array}\right]}\)
Zatem \(\displaystyle{ \begin{cases} b=\frac{c}{2} \\a=\frac{c}{2} \end{cases}}\), czyli \(\displaystyle{ a=b=\frac{1}{2c}}\) i jednocześnie rząd jest mniejszy od ilości szukanych niewiadomych, to będzie chyba nieskończenie wiele takich trójek, zależnych od jednego parametru \(\displaystyle{ \left(\frac{c}{2},\frac{c}{2},c\right)}\), czyli \(\displaystyle{ \dim \ker \vaphir=1}\), a baza \(\displaystyle{ B=\left\{\frac{1}{2},\frac{1}{2},1 \right\} ?}\)
EDIT: Baza to zbiór!
Zatem \(\displaystyle{ \begin{cases} b=\frac{c}{2} \\a=\frac{c}{2} \end{cases}}\), czyli \(\displaystyle{ a=b=\frac{1}{2c}}\) i jednocześnie rząd jest mniejszy od ilości szukanych niewiadomych, to będzie chyba nieskończenie wiele takich trójek, zależnych od jednego parametru \(\displaystyle{ \left(\frac{c}{2},\frac{c}{2},c\right)}\), czyli \(\displaystyle{ \dim \ker \vaphir=1}\), a baza \(\displaystyle{ B=\left\{\frac{1}{2},\frac{1}{2},1 \right\} ?}\)
EDIT: Baza to zbiór!
Ostatnio zmieniony 28 lis 2014, o 02:04 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 5 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Przekształcenie liniowe
O! Teraz dobrze.
Techniczne przyczepie się do bazy. Baza to zbiór!
Ale nie zbiór złożony ze współrzędnych, tylko z wektorów bazowych. (w tym wypadku z jednego)
lolnaz,
Techniczne przyczepie się do bazy. Baza to zbiór!
Ale nie zbiór złożony ze współrzędnych, tylko z wektorów bazowych. (w tym wypadku z jednego)
lolnaz,
Ukryta treść:
Przekształcenie liniowe
Zatem można stwierdzić, że \(\displaystyle{ \dim \Im\varphi=2?}\)
Co do drugiego zadania. Wiadomo, że \(\displaystyle{ w=ax^2+bx+c}\), ponieważ \(\displaystyle{ w \in \RR _{2} [x]}\)
zatem \(\displaystyle{ \begin{cases} w(3)=0\\ w'(1)=0 \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} 9a+3b+c=0 \\ 2a+b=0 \end{cases}}\).
Zatem macierz \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&1&0\\9&3&1\end{array}\right]\sim\left[\begin{array}{ccc}2&1&0\\0&-1,5&1\end{array}\right]}\).
A zatem\(\displaystyle{ \begin{cases} c=1,5b\\ a=-b/2 \end{cases}}\)
Baza \(\displaystyle{ B = (-1/2,1,3/2)}\) tak?(nie wiem jak to zapisać, łotewa).
Co do drugiego zadania. Wiadomo, że \(\displaystyle{ w=ax^2+bx+c}\), ponieważ \(\displaystyle{ w \in \RR _{2} [x]}\)
zatem \(\displaystyle{ \begin{cases} w(3)=0\\ w'(1)=0 \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} 9a+3b+c=0 \\ 2a+b=0 \end{cases}}\).
Zatem macierz \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&1&0\\9&3&1\end{array}\right]\sim\left[\begin{array}{ccc}2&1&0\\0&-1,5&1\end{array}\right]}\).
A zatem\(\displaystyle{ \begin{cases} c=1,5b\\ a=-b/2 \end{cases}}\)
Baza \(\displaystyle{ B = (-1/2,1,3/2)}\) tak?(nie wiem jak to zapisać, łotewa).
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Przekształcenie liniowe
1. Tak (jaka będzie baza obrazu?).
2. Układ ok.
\(\displaystyle{ B=\left\{ \left( -\frac{1}{2},1,\frac{3}{2}\right) \right\}}\)
Wskazówka praktyczna: lepiej unikać ułamków o ile to możliwe, więc lepszą bazą jądra będzie:
\(\displaystyle{ B=\left\{ \left( -1,2,3\right) \right\}}\)
Na razie masz tylko jądra przekształceń i wymiary obrazów. Brakuje Ci jeszcze baz obrazów.
edit. Faktycznie nie ma tego w poleceniu, ale to ciekawe cwiczenie.
2. Układ ok.
\(\displaystyle{ B=\left\{ \left( -\frac{1}{2},1,\frac{3}{2}\right) \right\}}\)
Wskazówka praktyczna: lepiej unikać ułamków o ile to możliwe, więc lepszą bazą jądra będzie:
\(\displaystyle{ B=\left\{ \left( -1,2,3\right) \right\}}\)
Na razie masz tylko jądra przekształceń i wymiary obrazów. Brakuje Ci jeszcze baz obrazów.
edit. Faktycznie nie ma tego w poleceniu, ale to ciekawe cwiczenie.
Przekształcenie liniowe
Nie wiem za bardzo jak to zrobić, ale jeżeli \(\displaystyle{ \varphi: V \rightarrow W}\) to nie wystarczy przekształcić jakiejkolwiek bazy \(\displaystyle{ V}\)?
Tylko jeżeli bazą \(\displaystyle{ \RR_{2}[x]}\) jest \(\displaystyle{ B=\left\{ (1,x,x^2)\right\}}\) to nie wiem jak to przekształcić.
Tylko jeżeli bazą \(\displaystyle{ \RR_{2}[x]}\) jest \(\displaystyle{ B=\left\{ (1,x,x^2)\right\}}\) to nie wiem jak to przekształcić.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Przekształcenie liniowe
Na wielomiany stopnia drugiego możesz popatrzeć jak na trójelementowe ciągi. Cały czas to robiliśmy.
W końcu nasza baza: \(\displaystyle{ B=\left\{ \left( -1,2,3\right) \right\}}\) to tak naprawdę \(\displaystyle{ B=\left\{-x^{2}+2x+3 \right\}}\)
(mogliśmy to trakować zamienie gdyż \(\displaystyle{ \RR^{3}}\) jest izomorficzne z \(\displaystyle{ \RR_{2}[x]}\) )
Obraz wyznacza się z samej postaci obrazu.
Dla pierwszego:
\(\displaystyle{ v \in \Im \varphi \Leftrightarrow \exists_{a,b,c} \ v = (2c-a-3b,a-b,c-2a)}\)
wystarczy więc postac obrazu rozpisać na kombinację liniową.
W końcu nasza baza: \(\displaystyle{ B=\left\{ \left( -1,2,3\right) \right\}}\) to tak naprawdę \(\displaystyle{ B=\left\{-x^{2}+2x+3 \right\}}\)
(mogliśmy to trakować zamienie gdyż \(\displaystyle{ \RR^{3}}\) jest izomorficzne z \(\displaystyle{ \RR_{2}[x]}\) )
Obraz wyznacza się z samej postaci obrazu.
Dla pierwszego:
\(\displaystyle{ v \in \Im \varphi \Leftrightarrow \exists_{a,b,c} \ v = (2c-a-3b,a-b,c-2a)}\)
wystarczy więc postac obrazu rozpisać na kombinację liniową.
Oczywiście, że nie. Jedynie jakby \(\displaystyle{ \varphi: V \rightarrow W}\) było izomorfizmem to w wyniku przeksztacenia wektorów bazowych \(\displaystyle{ V}\) otrzymamy wektory bazowe \(\displaystyle{ W}\). Ale z naszym zadaniem to nie ma związku. Bo nie szukamy bazy całego \(\displaystyle{ W}\) lecz \(\displaystyle{ \Im \varphi \subseteq W}\)lolnaz pisze: jeżeli \(\displaystyle{ \varphi: V \rightarrow W}\) to nie wystarczy przekształcić jakiejkolwiek bazy \(\displaystyle{ V}\)?