A) Niech \(\displaystyle{ (\mathbb{K}, +, \cdot )}\) - dowolne ciało.
Udowodnić, że \(\displaystyle{ \left( \mathbb{K}^{i}, \oplus , \mathbb{K}, \odot)}\) jest przestrzenią wektorową, jeżeli:
\(\displaystyle{ x=\left(x_{1}, \ldots ,x_{n}), \ y= (y_{1}, \ldots ,y_{n}\right) \ x,y \in \mathbb{K}}\)
\(\displaystyle{ x \oplus y = \left(x _{1}+y_{1}, \ldots ,x_{n}+y _{n}\right)}\)
\(\displaystyle{ \alpha \odot x = \left(\alpha \cdot x_{1}, \ldots ,\alpha\cdot x_{n}\right)}\)
Przepraszam, za marny zapis, ale dopiero się wprawiam!
Udowodnić, że (...) jest przestrzenią wektorową
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 29 paź 2014, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Udowodnić, że (...) jest przestrzenią wektorową
Ostatnio zmieniony 24 lis 2014, o 20:23 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Wybaczone.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Wybaczone.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 29 paź 2014, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Udowodnić, że (...) jest przestrzenią wektorową
0. Działania wewnętrzne \(\displaystyle{ \mathbb{K}}\)x\(\displaystyle{ \mathbb{K}}\)\(\displaystyle{ \rightarrow}\)\(\displaystyle{ \mathbb{K}}\)
1. (K, \(\displaystyle{ \oplus}\)) jest grupą abelową
2. Łączność działań (\(\displaystyle{ \alpha}\)(x+y)=\(\displaystyle{ \alpha}\)x + \(\displaystyle{ \alpha}\)y
3. Przemienność działań
Próbowałem zastosować to według opisanych w zadaniu działań, ale wyszło coś, z czego niewiele wnioskuję...
PS: Już zapoznaję się z instrukcją
1. (K, \(\displaystyle{ \oplus}\)) jest grupą abelową
2. Łączność działań (\(\displaystyle{ \alpha}\)(x+y)=\(\displaystyle{ \alpha}\)x + \(\displaystyle{ \alpha}\)y
3. Przemienność działań
Próbowałem zastosować to według opisanych w zadaniu działań, ale wyszło coś, z czego niewiele wnioskuję...
PS: Już zapoznaję się z instrukcją