Witam
mam dwa zadania, nie wiem jak je ugryźć
Wyznaczyć osie, współrzędne ognisk oraz mimośród elipsy \(\displaystyle{ \frac{x^2}{16} + \frac{y^2}{9} = 1}\)
Tu wiem jak wyznaczyć ogniska, nie wiem jednak jak z osiami
Punkty F1 (-5,0), F2 (5,0) są ogniskami elipsy. Znaleźć równanie tej elipsy, jeżeli jednym z jej wierzchołków jest punkt W (0,-3).
Tu doszedłem do tego że \(\displaystyle{ 2a= 2 \sqrt{34}}\)
mógłbym prosić o jakieś wskazówki?
Elipsa - równanie, osie, mimośród
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 15 wrz 2011, o 13:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: :)
- Podziękował: 8 razy
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Elipsa - równanie, osie, mimośród
Wszystkie zależności opisuje na przykład wikipedia:
Osie elipsy to "namniejsza" i "największa" średnica - są to dwukrotności półosi małej i dużej.
W drugim duża półoś jest dobrze wyznaczona (\(\displaystyle{ a=\sqrt{34}}\)). Masz więc \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\), więc wystarczy podstawić do równania elipsy.
Osie elipsy to "namniejsza" i "największa" średnica - są to dwukrotności półosi małej i dużej.
W drugim duża półoś jest dobrze wyznaczona (\(\displaystyle{ a=\sqrt{34}}\)). Masz więc \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\), więc wystarczy podstawić do równania elipsy.