układ równań metoda eliminacji Gaussa

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
rozprzedstud
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 2 cze 2014, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 24 razy

układ równań metoda eliminacji Gaussa

Post autor: rozprzedstud »

Rozwiązać układ równań metodą eliminacji Gaussa w liczbach rzeczywistych:

\(\displaystyle{ \begin{cases}x_1+4x_2+x_3-2x_4+x_5=7 \\ 2x_1+8x_2+4x_3-3x_4+3x_5=13\end{cases}}\)

Czy mógłby ktoś sprawdzić czy to jest dobrze rozwiązane?

\(\displaystyle{ \begin{cases}x_1+4x_2+x_3-2x_4+x_5=7 \\ 2x_1+8x_2+4x_3-3x_4+3x_5=13\end{cases} \\ \begin{cases}x_1+4x_2+x_3-2x_4+x_5=7 \\ 2x_3+x_4+x_5=-1 \end{cases} \\ \begin{cases} x_1=7-4x_2+2x_4-x_5-\frac{-1-x_4-x_5}{2} \\ x_3=\frac{-1-x_4-x_5}{2} \end{cases} \\ \begin{cases} x_1=\frac{15}{2}-4x_2+\frac{5}{2}x_4-\frac{1}{2}x_5 \\ x_3=\frac{-1-x_4-x_5}{2}\end{cases}}\)

Wszystkie rozwiązania są postaci \(\displaystyle{ \left(\frac{15}{2}-4x_2+\frac{5}{2}x_4-\frac{1}{2}x_5,x_2,\frac{-1-x_4-x_5}{2},x_4,x_5\right)}\) gdzie za \(\displaystyle{ x_2,x_4,x_5}\) można przyjąć dowolne liczby rzeczywiste.
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

układ równań metoda eliminacji Gaussa

Post autor: Kacperdev »

Metoda eliminacji Gaussa jest tu niewidoczna.

Najlepiej wrzucaj wszystko w macierz. Nie widać tu jakie kroki robisz. Poza tym wydaje mi się, że przekombinowałeś. Z tw. Kroneckera-Capellego od razu widać, że układ ma rozwiązanie i jest zależny od 3 parametrów.

Rozwiązanie może i jest dobre, ale mam zastrzeżenia pod względem technicznym - to po prostu jest bardzo nieczytelne.
rozprzedstud
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 2 cze 2014, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 24 razy

układ równań metoda eliminacji Gaussa

Post autor: rozprzedstud »

Nie miałem jeszcze macierzy jak i tego twierdzenia - do tej pory tak rozwiązywaliśmy.
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

układ równań metoda eliminacji Gaussa

Post autor: Kacperdev »

Jeżeli tak, to ok.
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

układ równań metoda eliminacji Gaussa

Post autor: leszczu450 »

rozprzedstud, w takich sytuacjach, jeśli przyjąłęś coś za paramter, to warto napisać gdzieś obok \(\displaystyle{ x_2= t, x_4=p, x_5=m, t,p,m \in \RR}\) i działać już na 2 zmiennych , a reszta to stałe. Oczywiście Twój sposób jest ok! Ale wprowadzenie oznaczeń ułatwia zrozumienie tego co tak naprawdę się tutaj dzieje.
ODPOWIEDZ