Przedstaw przestrzeń liniową będącą zbiorem rozwiązań.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
piotrowm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 19 lis 2014, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Przedstaw przestrzeń liniową będącą zbiorem rozwiązań.

Post autor: piotrowm »

Witam mam o to takie zadanie. Chce się upewnić dobrze rozumiem treść polecenia.

\(\displaystyle{ \begin{cases} x_1+3x_2+x_4=0\\x_1+2x_2+3x_3+7x_4=0\end{cases}}\)

Do macierzy:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&3&0&1\\1&2&3&7\end{array}\right]\to\left[\begin{array}{cccc}1&0&9&19\\0&-1&3&6\end{array}\right]}\)

Parametry \(\displaystyle{ x_3, x_4}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} x_1=-9x_3-19x_4\\x_2=3x_3+6x_4\end{cases}}\)


Uzyskana odpowiedz jest bazą:

\(\displaystyle{ (x_1,x_2,x_3,x_4) = x_3(-9,-3, 1, 0)+x_4(-19, 6, 0, 1)}\)

Podsumowując, czy o coś takiego chodziło w tym zadaniu?
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Przedstaw przestrzeń liniową będącą zbiorem rozwiązań.

Post autor: Kacperdev »

Prawdopodobnie tak.

Innymi słowy zbiór rozwiązań wyznacza pewną podprzestrzeń dwuwymiarową przestrzeni czterowymiarowej.
Awatar użytkownika
piotrowm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 19 lis 2014, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Przedstaw przestrzeń liniową będącą zbiorem rozwiązań.

Post autor: piotrowm »

Dzięki za pomoc .
ODPOWIEDZ