W zależności od parametru p określ wymiar podprzestrzeni

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
ponurasek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 2 lis 2010, o 11:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

W zależności od parametru p określ wymiar podprzestrzeni

Post autor: ponurasek »

W zależności od parametru p określ wymiar podprzestrzeni generowanej przez
\(\displaystyle{ [2,p,2],[p,1,-p],[p,3,-p]}\)

W ogóle nie mam pomysłu jak się za to zabrać. Szukałem coś na necie ale też brak.

Edit: W sumie to wpadłem na coś. Policzyłem wyznacznik z tej macierzy i wyszło \(\displaystyle{ 8p}\).
Zatem dla \(\displaystyle{ p \neq 0}\), wymiar wynosi 3?
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

W zależności od parametru p określ wymiar podprzestrzeni

Post autor: octahedron »

Zgadza się. A dla \(\displaystyle{ p=0}\) ?
ponurasek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 2 lis 2010, o 11:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

W zależności od parametru p określ wymiar podprzestrzeni

Post autor: ponurasek »

Wyznacznik będzie zero, zatem wymiar będzie ile? Jeden niższy?
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

W zależności od parametru p określ wymiar podprzestrzeni

Post autor: octahedron »

A dlaczego o jeden?
ponurasek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 2 lis 2010, o 11:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

W zależności od parametru p określ wymiar podprzestrzeni

Post autor: ponurasek »

No właśnie tu jest ten moment kiedy nie rozumiem co dalej i przydało by się kilka słów objaśnienia ^^
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

W zależności od parametru p określ wymiar podprzestrzeni

Post autor: Premislav »

Jeśli chodzi o przypadek \(\displaystyle{ p=0}\), po prostu podstaw \(\displaystyle{ p=0}\) do tych wektorów i powinieneś coś zauważyć (czy drugi wektor nie przypomina trochę trzeciego?).
ponurasek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 2 lis 2010, o 11:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

W zależności od parametru p określ wymiar podprzestrzeni

Post autor: ponurasek »

No drugi wektor to wtedy kombinacja liniowa, drugi pomnożony przez 3.
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

W zależności od parametru p określ wymiar podprzestrzeni

Post autor: octahedron »

No i dlatego wymiar to dwa.
ponurasek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 2 lis 2010, o 11:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

W zależności od parametru p określ wymiar podprzestrzeni

Post autor: ponurasek »

A kiedy były by inne wymiary? Np 1? Jeżeli nie było by możliwej kombinacji?
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

W zależności od parametru p określ wymiar podprzestrzeni

Post autor: octahedron »

Kiedy dwa wektory byłyby kombinacjami trzeciego.
ponurasek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 2 lis 2010, o 11:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

W zależności od parametru p określ wymiar podprzestrzeni

Post autor: ponurasek »

A jeśli brak kombinacji? W drugim przykładzie wyszło mi że kombinacji brak.
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

W zależności od parametru p określ wymiar podprzestrzeni

Post autor: octahedron »

Ale o jakiej sytuacji mówimy? Nie wiem, jakie jest drugie zadanie.
ODPOWIEDZ