przekształcenie liniowe
- alchem
- Użytkownik
- Posty: 252
- Rejestracja: 10 cze 2014, o 19:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 5 razy
przekształcenie liniowe
Przekształcenie liniowe przeprowadza wersory \(\displaystyle{ e_1,e_2}\) odpowiednio na wektory \(\displaystyle{ [1,1], [0,2]}\) korzystając z definicji przekształcenia liniowego, bez wyprowadzania jego wzoru, znajdź obraz punktów \(\displaystyle{ (1,1), (-1,2), \left( 0,- \frac{3}{2} \right) ,(0,0)}\) przez to przekształcenie.
Ostatnio zmieniony 17 lis 2014, o 20:18 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
przekształcenie liniowe
\(\displaystyle{ (1,1)=(1,0)+(0,1)=e_1+e_2\implies f(1,1)=f(e_1+e_2)=f(e_1)+f(e_2)}\)
Postaraj się wyrazić współrzędne pozostałych wektorów w zależności od wersorów \(\displaystyle{ e_1, e_2}\) i postępując analogicznie jak powyżej wyznaczyć szukane obrazy wektorów (punktów).
Postaraj się wyrazić współrzędne pozostałych wektorów w zależności od wersorów \(\displaystyle{ e_1, e_2}\) i postępując analogicznie jak powyżej wyznaczyć szukane obrazy wektorów (punktów).