wzór odwzorowania

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
bazalt94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 13 paź 2014, o 09:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 38 razy

wzór odwzorowania

Post autor: bazalt94 »

Dana jest macierz \(\displaystyle{ M _{f} (B _{1},B _{2} )=\left[\begin{array}{ccc}-2&1\\3&2\\1&-1\end{array}\right]}\) odwzorowania \(\displaystyle{ f: R ^{2} \rightarrow R ^{3}}\) w bazach \(\displaystyle{ B _{1}=((-2,1),(1,3)) B _{2}=((1,1,2),(-1,2,1),(1,4,-1))}\) wyznacz wzór f


Ja spóbowałam tak :

\(\displaystyle{ f(x) _{B2} ^{T} =M _{f} (B _{1},B _{2} ) \cdot x ^{B1} _{T}}\)

i podstawiam:

\(\displaystyle{ f(x) _{B2} ^{T}=\left[\begin{array}{ccc}-2&1\\3&2\\1&-1\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{ccc}-2a+b\\3a+2b\\a-b\end{array}\right]}\)

\(\displaystyle{ = (-2a+b)(1,1,2)+(3a+2b)(-1,2,1)+(a-b)(1,4,-1)}\)

co zrobić dalej?
ODPOWIEDZ