Układ czterech równań z pięcioma niewiadomymi
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 11 lis 2014, o 12:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Układ czterech równań z pięcioma niewiadomymi
Mam do rozwiązania następujący układ równań. Ma cztery równania i pięć niewiadomych, więc
automatycznie w tym wypadku wyklucza użycie metody Cramera (chyba że bym to przekształcił, tyle że nie mam pojęcia jak).
\(\displaystyle{ \begin{cases}
2u+3w+x+4y-9z = 17\\
u+w+x+y-3z = 6\\
u+w+x+2y-5z=8\\
2u+2w+2x+3y-8z=14\\
\end{cases}}\)
Stworzyłem macierz współczynników :
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccccc}2&3&1&4&-9&17\\1&2&3&1&-3&6\\1&1&1&2&-5&8\\2&2&2&3&-8&14 \end{array}\right]}\)
Kolejnym etapem powinno być doprowadzenie do macierzy schodkowej, albo jak kto woli - wyznaczenie rzędu macierzy. Może mi ktoś objaśnić, jak to zrobić ? Znam operacje elementarne, ale niestety nie ważne, jak mnożę, dodaję wiersze, nic mi nie wychodzi.
Pozdrawiam
automatycznie w tym wypadku wyklucza użycie metody Cramera (chyba że bym to przekształcił, tyle że nie mam pojęcia jak).
\(\displaystyle{ \begin{cases}
2u+3w+x+4y-9z = 17\\
u+w+x+y-3z = 6\\
u+w+x+2y-5z=8\\
2u+2w+2x+3y-8z=14\\
\end{cases}}\)
Stworzyłem macierz współczynników :
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccccc}2&3&1&4&-9&17\\1&2&3&1&-3&6\\1&1&1&2&-5&8\\2&2&2&3&-8&14 \end{array}\right]}\)
Kolejnym etapem powinno być doprowadzenie do macierzy schodkowej, albo jak kto woli - wyznaczenie rzędu macierzy. Może mi ktoś objaśnić, jak to zrobić ? Znam operacje elementarne, ale niestety nie ważne, jak mnożę, dodaję wiersze, nic mi nie wychodzi.
Pozdrawiam
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Układ czterech równań z pięcioma niewiadomymi
Można użyć metody eliminacji Gaussa, np.zamień miejscami wiersz drugi z pierwszym, potem od wszystkich wierszy prócz "nowego" pierwszego odejmij taką krotność "nowego" pierwszego (czyli drugiego w tej zapisanej przez Ciebie macierzy), by wyzerować pozostałe współczynniki w pierwszej kolumnie. Potem wybierz któryś z tych wierszy z wyzerowanym współczynnikiem w pierwszej kolumnie, zamieniając wiersze ustaw go w drugim wierszu, a następnie odejmij jego krotności od innych wierszy, tak by wszystkie współczynniki w drugiej kolumnie oprócz tego z drugiego wiersza się wyzerowały, etc.
Na koniec dostaniesz rozwiązanie w postaci parametrycznej (z jedną ze zmiennych jako parametrem) albo okaże się, że układ jest sprzeczny.
Na koniec dostaniesz rozwiązanie w postaci parametrycznej (z jedną ze zmiennych jako parametrem) albo okaże się, że układ jest sprzeczny.
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 11 lis 2014, o 12:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Układ czterech równań z pięcioma niewiadomymi
Dzięki, coś mi rozjaśniłeś. Oto co mi wyszło (nie mam pojęcia czy w ogóle tak może wyjść) :
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccccc}1&2&3&1&-3&6\\0&-1&-5&2&3&5\\0&0&-3&-3&-1&-5\\0&0&0&2&-6&-2 \end{array}\right]}\)
Postać schodkowa wyszła niby, ale nie wiem czy tak powinno być i jak mam to rozwiązać. Trzeba podstawić parametry, od których będzie zależeć rozwiązanie, niestety, nie wiem jak to zrobić.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccccc}1&2&3&1&-3&6\\0&-1&-5&2&3&5\\0&0&-3&-3&-1&-5\\0&0&0&2&-6&-2 \end{array}\right]}\)
Postać schodkowa wyszła niby, ale nie wiem czy tak powinno być i jak mam to rozwiązać. Trzeba podstawić parametry, od których będzie zależeć rozwiązanie, niestety, nie wiem jak to zrobić.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Układ czterech równań z pięcioma niewiadomymi
Za \(\displaystyle{ z}\) weź parametr bo z tej postaci wychodzi, że rząd tej macierzy jest \(\displaystyle{ 4}\). Ponadto bez kolumny z "zetami" - więc mozesz za niego wziąc parametr.
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 11 lis 2014, o 12:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Układ czterech równań z pięcioma niewiadomymi
czyli ... mniej więcej tak : (dla ostatniego równania)
\(\displaystyle{ 2y - 6z = -2}\) ?
Albo \(\displaystyle{ 2y - z = -2}\) ?
Nie mam pojęcia jak mam to podstawić , jeżeli nie tak, to jak ?
\(\displaystyle{ 2y - 6z = -2}\) ?
Albo \(\displaystyle{ 2y - z = -2}\) ?
Nie mam pojęcia jak mam to podstawić , jeżeli nie tak, to jak ?
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 11 lis 2014, o 12:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Układ czterech równań z pięcioma niewiadomymi
Aha, czyli kolejne będą analogicznie :
\(\displaystyle{ u = -57z - 13 \\
w = -24z + 7 \\
x = -3z + 2 \\
y = 3z - 1}\) ?
\(\displaystyle{ u = -57z - 13 \\
w = -24z + 7 \\
x = -3z + 2 \\
y = 3z - 1}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 11 lis 2014, o 12:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Układ czterech równań z pięcioma niewiadomymi
Sprawdziłem wyrywkowo dla \(\displaystyle{ z=0}\) i drugiego równania - coś się nie zgadza.
Widzę teraz, że w pierwszym poście zamieniając układ na macierz w drugim równaniu współczynniki wziąłeś z kosmosu.
Widzę teraz, że w pierwszym poście zamieniając układ na macierz w drugim równaniu współczynniki wziąłeś z kosmosu.
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 11 lis 2014, o 12:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Układ czterech równań z pięcioma niewiadomymi
też tak myślałem
Może to dlatego że całkowicie nie rozumiem tego
Może to dlatego że całkowicie nie rozumiem tego
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Układ czterech równań z pięcioma niewiadomymi
To nie kwestia rozumienia... źle przepiałeś.
Zrób jeszcze raz... i spróbuj doprowadzić też do macierzy trójkątnej. Wszystko tak samo, tylko na innych danych.
Zrób jeszcze raz... i spróbuj doprowadzić też do macierzy trójkątnej. Wszystko tak samo, tylko na innych danych.
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 11 lis 2014, o 12:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 4 razy
Układ czterech równań z pięcioma niewiadomymi
[ciach - jestem bezlitosny]
Nie chcę tego przepisywać na forum, to dużo roboty.
Gdzie popełniłem błąd ?
Gdzieś na pewno go popełniłem, pewnie zrobiłem operację niedozwoloną, albo zrobiłem ją nie tak, jak potrzeba.
-- 13 lis 2014, o 22:11 --
Zamieniłem najpierw drugi z pierwszym wierszem z macierzy w pierwszym poście. Pomnożyłem przez (-2) pierwszy wiersz i dodałem do drugiego.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccccc}1&2&3&1&-3&6 \\ 2&3&1&4&-9&17 \\ 1&1&1&2&-5&8 \\ 2&2&2&3&-8&14\end{array}\right]}\) .
Potem takie samo działanie zastosowałem do ostatniego wiersza.
Następnie pomnożyłem pierwszy wiersz przez -1 i dodałem do trzeciego.
potem \(\displaystyle{ w1 * (-2) + w3}\) i
\(\displaystyle{ w2 * (-1) + w2}\)
Obrazek przesłałem na maila, tutaj nie będę przepisywał, bo albo sam się pogubiłem, albo już nie wiem sam
Nie chcę tego przepisywać na forum, to dużo roboty.
Gdzie popełniłem błąd ?
Gdzieś na pewno go popełniłem, pewnie zrobiłem operację niedozwoloną, albo zrobiłem ją nie tak, jak potrzeba.
-- 13 lis 2014, o 22:11 --
Zamieniłem najpierw drugi z pierwszym wierszem z macierzy w pierwszym poście. Pomnożyłem przez (-2) pierwszy wiersz i dodałem do drugiego.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccccc}1&2&3&1&-3&6 \\ 2&3&1&4&-9&17 \\ 1&1&1&2&-5&8 \\ 2&2&2&3&-8&14\end{array}\right]}\) .
Potem takie samo działanie zastosowałem do ostatniego wiersza.
Następnie pomnożyłem pierwszy wiersz przez -1 i dodałem do trzeciego.
potem \(\displaystyle{ w1 * (-2) + w3}\) i
\(\displaystyle{ w2 * (-1) + w2}\)
Obrazek przesłałem na maila, tutaj nie będę przepisywał, bo albo sam się pogubiłem, albo już nie wiem sam
Ostatnio zmieniony 13 lis 2014, o 22:07 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u.
Powód: Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u.