Znak sumy - pytanie

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
sinus alfa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 10 maja 2014, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 1 raz

Znak sumy - pytanie

Post autor: sinus alfa »

Czy :

\(\displaystyle{ \sqrt{\sum_{i=1}^{n} i^{2}a_{i}^{2} } \cdot \sqrt{\sum_{i=1}^{n} \frac{ b_{i}^{2} }{i^{2}} }}\)

jest równoważne z :

\(\displaystyle{ \sqrt{ \sum_{i=1}^{n} \sum_{i=1}^{n} a_{i}^{2}b_{i}^{2} }}\)

Jeśli tak, to jak interpretować tą podwójną sumę ?
Jeśli nie, to jak (jeśli się da) uprościć pierwsze wyrażenie ?

Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

Znak sumy - pytanie

Post autor: musialmi »

Co do pierwszego - nie da się uprościć. To jest przecież mnożenie dwóch sum - dwóch nawiasów, gdzie w każdym jest dodawanie. Można natomiast to rozwinąć: ... .C5.82ania (to o \(\displaystyle{ c_n}\)).
A drugą można zinterpretować, jak nie będzie kolizji indeksów, bo dwóch takich samych nie powinno być
ODPOWIEDZ