Wyznaczanie ceny równowagi metodą wyznacznikową Cramera

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Killaz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 5 lut 2009, o 22:51
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 14 razy

Wyznaczanie ceny równowagi metodą wyznacznikową Cramera

Post autor: Killaz »

Witam,

Mam problem z zadaniem o następującej treści:

Zadanie. Dla danego modelu rynku z 3 dobrami, równania
równowagi (*) przybierają postać:
\(\displaystyle{ -3p _{1} +2p _{2} +p _{3} =-8}\)
\(\displaystyle{ p _{1} - 4p _{2} +2p _{3} =-2}\)
\(\displaystyle{ p _{1} +p _{2} -2p _{3} =-4}\)
Wyznaczyć ceny równowagi metodą wyznacznikową Cramera.
(Dla ułatwienia podajemy odpowiedź :\(\displaystyle{ p1= 18, p2=14, p3=18)}\).

Jako, że mam małe zaległości nie jestem pewien, czy dobrze się za to zabrałem. Najpierw równanie zapisałem w postaci macierzy:

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-3&2&1\\1&-4&2\\1&1&1\end{array}\right]}\)

Rozwinięciem Laplace'a określiłem wyznacznik, wyszedł 22.

Potem za drugą kolumnę wstawiłem kolumnę wyrazów wolnych b, czyli \(\displaystyle{ -8&-2&-4}\), wyznacznik wyniósł \(\displaystyle{ 16}\). Wynik ze wzoru Cramera to \(\displaystyle{ \frac{16}{22}}\) , zaś wynik jest 18. Gdzie zrobiłem błąd?
miodzio1988

Wyznaczanie ceny równowagi metodą wyznacznikową Cramera

Post autor: miodzio1988 »

Najpierw równanie zapisałem w postaci macierzy:
Prawy dolny róg zamiast jedynki \(\displaystyle{ -2}\)
Killaz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 5 lut 2009, o 22:51
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 14 razy

Wyznaczanie ceny równowagi metodą wyznacznikową Cramera

Post autor: Killaz »

Ale sam sposób rozwiązywania jest poprawny?
miodzio1988

Wyznaczanie ceny równowagi metodą wyznacznikową Cramera

Post autor: miodzio1988 »

pierwszą kolumnę zamieniasz masz pierwszą niewiadomą

drugą kolumnę zamieniasz masz drugą niewiadomą itd
Killaz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 5 lut 2009, o 22:51
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 14 razy

Wyznaczanie ceny równowagi metodą wyznacznikową Cramera

Post autor: Killaz »

OK, teraz wszystko się zgadza. Dziękuję za pomoc
ODPOWIEDZ