Baza i wymiar macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 10 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Baza i wymiar macierzy
Witam, proszę o pomoc w następującym zadaniu:
Udowodnij, że podany zbiór jest przestrzenią liniową oraz określ wymiar i znajdź jej bazę:
a)\(\displaystyle{ \{(x,y,z) ε R^3 : x+y+z= 0\}}\)
b)\(\displaystyle{ \{(x,y,z,t)ε R^4 : x+y= z+t\}}\)
c)\(\displaystyle{ \{(x,y,z,t)ε R^4 : x-y+t= 0, z-x= t\}}\)
Udowodnij, że podany zbiór jest przestrzenią liniową oraz określ wymiar i znajdź jej bazę:
a)\(\displaystyle{ \{(x,y,z) ε R^3 : x+y+z= 0\}}\)
b)\(\displaystyle{ \{(x,y,z,t)ε R^4 : x+y= z+t\}}\)
c)\(\displaystyle{ \{(x,y,z,t)ε R^4 : x-y+t= 0, z-x= t\}}\)
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Baza i wymiar macierzy
Jakie są warunki na przesztrzeń liniową?
Jeśli masz podany jeden warunek między trzema zmiennymi to można domyślić się, że baza będzie składała się z dwóch wektorów.-- 10 lis 2014, o 19:57 --\(\displaystyle{ x+y=-z}\)
\(\displaystyle{ (x,y,-x-y)=(x,0,-x)+(0,y,-y)=x(1,0,-1)+y(0,1,-1)}\)
Jeśli masz podany jeden warunek między trzema zmiennymi to można domyślić się, że baza będzie składała się z dwóch wektorów.-- 10 lis 2014, o 19:57 --\(\displaystyle{ x+y=-z}\)
\(\displaystyle{ (x,y,-x-y)=(x,0,-x)+(0,y,-y)=x(1,0,-1)+y(0,1,-1)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 10 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Baza i wymiar macierzy
Właśnie nie za bardzo znam, i nie mogę znaleźć tych warunków. Doszukałem się tego, że podana struktura musi być grupą...
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
- sebnorth
- Użytkownik
- Posty: 635
- Rejestracja: 12 sty 2011, o 16:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
- Pomógł: 201 razy
Baza i wymiar macierzy
b) \(\displaystyle{ W = \{(x,y,z,t)ε R^4 : x+y= z+t\}}\)
wektory \(\displaystyle{ (1,0,0,1), (0,1,0,1), (0,0,1,-1)}\) należą do \(\displaystyle{ W}\)
są liniowo niezależne, ułożone jako wiersze tworzą macierz schodkową
jeśli \(\displaystyle{ (x,y,z,t) \in W}\) to
\(\displaystyle{ (x,y,z,t) = (x,y,z,x+y-z) = x\cdot (1,0,0,1) +y \cdot (0,1,0,1) + z\cdot (0,0,1,-1)}\)
Zatem wektory \(\displaystyle{ (1,0,0,1), (0,1,0,1), (0,0,1,-1)}\) generują \(\displaystyle{ W}\)
\(\displaystyle{ W}\) jest podprzestrzenią:
\(\displaystyle{ w_1 = (x_1,y_1,z_1,t_1), w_2= (x_2,y_2,z_2,t_2) \in W}\)
\(\displaystyle{ w_1 + w_2 = (x_1 + x_2,y_1 + y_2,z_1 + z_2,t_1 + t_2)}\)
\(\displaystyle{ x_1 + x_2 + y_1 + y_2 = x_1 + y_1 + x_2 + y_2 =}\)
\(\displaystyle{ = z_1 + t_1 + z_2 + t_2 = z_1 + z_2 + t_1 + t_2}\)
czyli \(\displaystyle{ w_1 + w_2 \in W}\)
jeszcze łatwie sprawdzić, że \(\displaystyle{ k w \in W}\) dla \(\displaystyle{ w \in W, k \in \RR}\)
wektory \(\displaystyle{ (1,0,0,1), (0,1,0,1), (0,0,1,-1)}\) należą do \(\displaystyle{ W}\)
są liniowo niezależne, ułożone jako wiersze tworzą macierz schodkową
jeśli \(\displaystyle{ (x,y,z,t) \in W}\) to
\(\displaystyle{ (x,y,z,t) = (x,y,z,x+y-z) = x\cdot (1,0,0,1) +y \cdot (0,1,0,1) + z\cdot (0,0,1,-1)}\)
Zatem wektory \(\displaystyle{ (1,0,0,1), (0,1,0,1), (0,0,1,-1)}\) generują \(\displaystyle{ W}\)
\(\displaystyle{ W}\) jest podprzestrzenią:
\(\displaystyle{ w_1 = (x_1,y_1,z_1,t_1), w_2= (x_2,y_2,z_2,t_2) \in W}\)
\(\displaystyle{ w_1 + w_2 = (x_1 + x_2,y_1 + y_2,z_1 + z_2,t_1 + t_2)}\)
\(\displaystyle{ x_1 + x_2 + y_1 + y_2 = x_1 + y_1 + x_2 + y_2 =}\)
\(\displaystyle{ = z_1 + t_1 + z_2 + t_2 = z_1 + z_2 + t_1 + t_2}\)
czyli \(\displaystyle{ w_1 + w_2 \in W}\)
jeszcze łatwie sprawdzić, że \(\displaystyle{ k w \in W}\) dla \(\displaystyle{ w \in W, k \in \RR}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 10 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Baza i wymiar macierzy
Poszukująca dla jakich wektorów mam to sprawdzać?
sebnorth czemu sprawdzasz dla W jako podprzestrzeni? a w poleceniu jest udowodnic, że to przestrzeń?
sebnorth czemu sprawdzasz dla W jako podprzestrzeni? a w poleceniu jest udowodnic, że to przestrzeń?
Ostatnio zmieniony 10 lis 2014, o 20:17 przez Yacgio, łącznie zmieniany 1 raz.
- sebnorth
- Użytkownik
- Posty: 635
- Rejestracja: 12 sty 2011, o 16:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
- Pomógł: 201 razy
Baza i wymiar macierzy
poszedłem od końca ale można przesunąć sprawdzanie warunków podprzestrzeni na początek
operowałem wektorami nie zakładając że \(\displaystyle{ W}\) to podprzestrzeń
operowałem wektorami nie zakładając że \(\displaystyle{ W}\) to podprzestrzeń
- Poszukujaca
- Użytkownik
- Posty: 2775
- Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1019 razy
- Pomógł: 166 razy
Baza i wymiar macierzy
Wektorów z kombinacji: \(\displaystyle{ (1,0-1), (0,1,-1)}\)Yacgio pisze:Poszukująca dla jakich wektorów mam to sprawdzać?
sebnorth czemu sprawdzasz dla W jako podprzestrzeni? a w poleceniu jest udowodnic, że to przestrzeń?
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 10 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Baza i wymiar macierzy
Największa liczba niezależnych wierszy lub kolumn.
Czyli mam policzyć rząd dla macierzy złożonej z tych wektorów? Kacperdev,
Czyli mam policzyć rząd dla macierzy złożonej z tych wektorów? Kacperdev,
Ostatnio zmieniony 11 lis 2014, o 19:06 przez Yacgio, łącznie zmieniany 1 raz.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Baza i wymiar macierzy
Abstrahując nieco od tego, co koledzy wyżej napisali, przeczytaj w wolnym czasie (każdy ma ponad 20 postów...) dwa poniższe tematy:
353441.htm
353310.htm
Poruszana jest w nich tematyka, z którą się borykasz.
353441.htm
353310.htm
Poruszana jest w nich tematyka, z którą się borykasz.