Wyznacz przekształcenie odwrotne

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
julka93k
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 9 lis 2014, o 11:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznan

Wyznacz przekształcenie odwrotne

Post autor: julka93k »

Witam, mam pewien problem odnośnie zapisu:

Wyznacz (o ile istnieje) przekształcenie odwrotne do przekształcenia liniowego

\(\displaystyle{ g:R ^{3} −> R ^{3} g(x,y,z) = (3x+z, −2x+y+4z, x+y)}\)
\(\displaystyle{ h:R ^{3} −> R ^{3} h (x,y,z) = (4x+y, x+z, −2x+3y+z)}\)
\(\displaystyle{ g \cdot h}\)
\(\displaystyle{ h \cdot g}\)

chodzi mi o 2 ostatnie przykłady,ich zapis ma być
\(\displaystyle{ \left( g \cdot h\right) ^{-1}=h ^{-1} \cdot g ^{-1}}\)
mógłby ktoś wytłumaczyć dlaczego jest tak \(\displaystyle{ h ^{-1} \cdot g ^{-1}}\) , a nie tak \(\displaystyle{ g ^{-1} \cdot h ^{-1}}\)
miodzio1988

Wyznacz przekształcenie odwrotne

Post autor: miodzio1988 »

z definicji możesz to sobie sprawdzić

Swoją drogą w macierzach jest podobnie, przypomnij sobie
ODPOWIEDZ