Znajdź przekształcenie odwrotne dla podanych funkcji:
a) f(x)=2x
b) f(x)=\(\displaystyle{ x^{2}}\) dla \(\displaystyle{ x\ge 0}\)
Jaka jest zasada przekształcania takich funkcji?
Znajdź przekształcenie odwrotne dla podanych funkcji
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Znajdź przekształcenie odwrotne dla podanych funkcji
Np. w a) musisz wyznaczyć taką funkcję \(\displaystyle{ f^{-1}}\), że \(\displaystyle{ f^{-1}(2x)=x}\). Wiesz jaki jest warunek istnienia funkcji odwrotnej?
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 4 paź 2014, o 23:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
Znajdź przekształcenie odwrotne dla podanych funkcji
Musi być różnowartościowa i "na". tylko jak dochodzimy do tego \(\displaystyle{ f^{-1}}\)? Na wykładzie w (a) wyszło nam \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)xmusialmi pisze:Np. w a) musisz wyznaczyć taką funkcję \(\displaystyle{ f^{-1}}\), że \(\displaystyle{ f^{-1}(2x)=x}\). Wiesz jaki jest warunek istnienia funkcji odwrotnej?
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Znajdź przekształcenie odwrotne dla podanych funkcji
Ja proponuję tak:
\(\displaystyle{ f^{-1}(2x)=x \\
2x=y \\
x= \frac{y}{2}}\)
I wstawić co trzeba tam, gdzie trzeba Tylko najpierw sprawdź, czy ta funkcja jest różnowartościowa.
\(\displaystyle{ f^{-1}(2x)=x \\
2x=y \\
x= \frac{y}{2}}\)
I wstawić co trzeba tam, gdzie trzeba Tylko najpierw sprawdź, czy ta funkcja jest różnowartościowa.