Tak jak w tytule:
\(\displaystyle{ a=(3,-1,1,0), b=(1,3,-2,2), c=(0,4,-3,2)}\)
Robię z tego macierz:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3&1&0&0\\-1&3&4&0\\1&-2&-3&0\\0&2&2&0\\\end{bmatrix}}\) ostatnia kolumna to kolumna wyrazów wolnych równych 0
Redukuję macierz i otrzymuję taki wynik:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 0&1&0&0\\1&0&0&0\\0&0&0&0\\0&0&1&0\\\end{bmatrix}}\)
z tego wynika mi, że \(\displaystyle{ a=0,b=0,c=0}\)
i tu pada moje pytanie czy ten wynik oznacza iż wektory są liniowo zależne czy niezależne? ten wyzerowany wiersz coś oznacza?
Sprawdź liniową niezależność układów wektorów
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Sprawdź liniową niezależność układów wektorów
Popatrz na to, co napisałaś: \(\displaystyle{ a}\) to było \(\displaystyle{ (3,-1,1,0}\) czyli wektor, a w odpowiedzi piszesz, że \(\displaystyle{ a=0}\) czyli liczba. Ma to sens?
Skąd wzięłąś pierwszą macierz???
Napisz warunek liniowej niezależności wektorów i z tego stwórz macierz.
Skąd wzięłąś pierwszą macierz???
Napisz warunek liniowej niezależności wektorów i z tego stwórz macierz.
Sprawdź liniową niezależność układów wektorów
pierwszą macierz otrzymałam z układu :
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3a+b+0c=0\\-1a+3b+4c=0\\a-2b-3c=0\\0a+2b+2c=0\\\end{cases}}\) i z tego utworzyłam macierz
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3a+b+0c=0\\-1a+3b+4c=0\\a-2b-3c=0\\0a+2b+2c=0\\\end{cases}}\) i z tego utworzyłam macierz
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Sprawdź liniową niezależność układów wektorów
julka93k, dość niefortunne oznaczenia (takie same jak nazwy wektorów).
Tą pierwszą macierz też aby uniknąć nieporozumień zapisuje się inaczej. Pionową kreskę oddzielająca wyrazy wolne.
Co do samego zadania: wektory rzeczywiście będą liniowo niezależne
Wyzerowanie wiersza oznacza, że to równanie było zbędne.
Tą pierwszą macierz też aby uniknąć nieporozumień zapisuje się inaczej. Pionową kreskę oddzielająca wyrazy wolne.
Co do samego zadania: wektory rzeczywiście będą liniowo niezależne
Wyzerowanie wiersza oznacza, że to równanie było zbędne.