Jak zapisać macierz.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
robertos18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 423
Rejestracja: 6 paź 2014, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Torun
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 2 razy

Jak zapisać macierz.

Post autor: robertos18 »

Jak zapisać taka macierz?
\(\displaystyle{ A:=[a _{i} _{j}]}\)
\(\displaystyle{ &a _{i} _{j} = \begin{cases} 1 \ i=j-1 \\ 0 \ i\neq j-1 \end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 4 lis 2014, o 07:36 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Spacja w LaTeX-u to \
Awatar użytkownika
steal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1043
Rejestracja: 7 lut 2007, o 18:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok|Warszawa
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 160 razy

Jak zapisać macierz.

Post autor: steal »

Podstaw pod j kolejne liczby naturalne i z pierwszej zależności \(\displaystyle{ i=j-1}\) otrzymasz odpowiadającą danemu j-owi wartość i-tą. Przykład:
j = 2 daje i = 2-1=1
j = 3 daje i = 2
itd.
Czyli elementy o indeksach [1,2] oraz [2,3] mają wartość równą 1 (zapisz to w macierzy, zauważysz schemat).
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Jak zapisać macierz.

Post autor: kerajs »

Zapis w Latexie

Kod: Zaznacz cały

[tex]A=left[egin{array}{cccccc}0&1&0&0&...&0\0&0&1&0&...&0\0&0&0&1&...&0\...&...&...&...&...&...  end{array}
ight][/tex]
co wygląda tak::    
ODPOWIEDZ