Mnożenie macierzy.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
robertos18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 423
Rejestracja: 6 paź 2014, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Torun
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 2 razy

Mnożenie macierzy.

Post autor: robertos18 »

AB
\(\displaystyle{ A:=}\)\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2&0\\1&-1\\-1&2\\1&3\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ B:=}\)\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -2&3&0&1\\1&1&2&-1\end{bmatrix}}\)

W jakiej kolejności mnożę te dwa macierze? Wiem, że macierz musi być postaci 4x4
To ma być w ten sposób : \(\displaystyle{ 2*(-2)+2*3+2*0+2*1}\) Czy inaczej nie wiem jak otworzyć z tego macierz 4x4
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Mnożenie macierzy.

Post autor: bartek118 »

Jeśli ma wyjść \(\displaystyle{ 4\times 4}\), to trzeba pomnożyć tak: \(\displaystyle{ AB}\).
111sadysta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 556
Rejestracja: 15 mar 2009, o 18:13
Płeć: Kobieta
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 30 razy

Mnożenie macierzy.

Post autor: 111sadysta »

\(\displaystyle{ A \cdot B= \begin{bmatrix} 2&0\\1&-1\\-1&2\\1&3\end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix} -2&3&0&1\\1&1&2&-1\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 2 \cdot (-2)+0 \cdot 1 & 2 \cdot 3+0 \cdot 1 &2 \cdot 0+0 \cdot 2 &2 \cdot 1+0 \cdot (-1) \\ 1 \cdot (-2)+(-1) \cdot 1&&\\&&&\\&&&\end{bmatrix}}\)
SidCom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 125 razy

Mnożenie macierzy.

Post autor: SidCom »

\(\displaystyle{ AB= \begin{bmatrix} -4&6&0&2 \\
-3&2&-2&2 \\
4&-1&4&-3 \\
1&6&6&-2
\end{bmatrix}}\)


\(\displaystyle{ BA}\) to macierz zerowa 2 × 2
111sadysta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 556
Rejestracja: 15 mar 2009, o 18:13
Płeć: Kobieta
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 30 razy

Mnożenie macierzy.

Post autor: 111sadysta »

jak mnożysz macierze, to patrzysz na ilość elementów w kolumnie pierwszej macierzy oraz ilość elementów w wierszu drugiej macierzy i masz wymiar powsatłej macierzy -- 4 lis 2014, o 10:28 --SidCom jakbyś zapisał symbolicznie macierz zerową? macierz zeowa \(\displaystyle{ 2 \times 2}\) jest malutka no ale np maierz \(\displaystyle{ (n-k) \times k}\)? Tak mnie to zastanowiło i kombiuję
SidCom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 125 razy

Mnożenie macierzy.

Post autor: SidCom »

Odpowiem Ci z pozoru mało poważnie, ale żeby usprawnić sobie rachunki macierz zerową \(\displaystyle{ (n-k) \times k}\) mogę bez straty oznaczyć dowolnie np. rysunkiem małego pieska, albo \(\displaystyle{ [0]_{(n-k) \times k}}\). Muszę tylko pamiętać w dalszych rachunkach co symbol oznacza...
ODPOWIEDZ