Równania na macierzach

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kiper100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 15 lut 2010, o 20:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 29 razy

Równania na macierzach

Post autor: kiper100 »

Jak rozwiązać równanie, bo udało mi się to zrobić gdyż nie są trudne działania pamięciowe, ale jak opisać wartość X macierzami A i B.

\(\displaystyle{ X \cdot A=B}\)

Gdzie:
\(\displaystyle{ A=\begin{bmatrix} 1&2&2\\0&1&1\end{bmatrix}}\)

\(\displaystyle{ B=\begin{bmatrix} 1&1&2\\3&5&8\end{bmatrix}}\)

Mój wynik:
\(\displaystyle{ X=\begin{bmatrix} 1&0\\3&2\end{bmatrix}}\)
miodzio1988

Równania na macierzach

Post autor: miodzio1988 »

nie masz kwadratowych macierzy wiec nie zpiszesz tego za pomocą macierzy odwrotnej
kiper100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 15 lut 2010, o 20:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 29 razy

Równania na macierzach

Post autor: kiper100 »

Tak, o to dziękuję pięknie.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Równania na macierzach

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ X _{m \times n} \cdot A_{2 \times 3}=B_{2 \times 3}}\)
Aby działanie było wykonalne to \(\displaystyle{ m=2 \wedge n=2}\).
Dobierasz macierz X:
\(\displaystyle{ X _{2 \times 2} =\begin{bmatrix} a&b\\c&d\end{bmatrix}}\)
i wykonujesz mnożenie. Porównując wynik z B masz ukad 6 równań z 4 niewiadomymi.
Wg. mnie taka macierz nie istnieje bo otrzymany układ (o ile sie nie pomyliłem) jest sprzeczny.
ODPOWIEDZ