kody liniowe-macierz generująca, a kontrolna

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
111sadysta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 556
Rejestracja: 15 mar 2009, o 18:13
Płeć: Kobieta
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 30 razy

kody liniowe-macierz generująca, a kontrolna

Post autor: 111sadysta »

W książce Mochnackiego, "Kody korekcyjne i Kryptografia" w rozdziale o kodach liniowych, macierz generująca \(\displaystyle{ G}\) ma postać kanoniczną:
\(\displaystyle{ G_{k,n}=\left[ I_k P_{k,n-k}\right]}\)
natomiast macierz kontrolna \(\displaystyle{ H}\) ma postać kanoniczną:
\(\displaystyle{ H_{n-k,n}=\left[ P^{T}_{n-k,k}I_{n-k} \right]}\)
gdzie \(\displaystyle{ I}\) to macierz jednostkowa.

Do macierzy \(\displaystyle{ G}\) wektory "wstawiamy" wierszami. Wektory te są liniowo niezależne.
Czyli do macierzy \(\displaystyle{ H}\) wektory "wsadzam" kolumnami

W tekście jest napisane:
Dla każdej macierzy generującej \(\displaystyle{ G}\) o wymiarach \(\displaystyle{ k \times n}\) istnieje macierz kontrolna \(\displaystyle{ H}\) o wymarach \(\displaystyle{ (n-k) \times n}\) taka, że wiersze macierzy \(\displaystyle{ G}\) są ortogonalne do wierszy macierzy \(\displaystyle{ H}\), to jest \(\displaystyle{ G \cdot H^T=0}\), gdzie \(\displaystyle{ H^T}\) jest transponowana lub przestawioną macierzą kontrolną \(\displaystyle{ H}\).
Nie zgadza mi się: \(\displaystyle{ G \cdot H^T=0}\)
Nie wychodzi macierz zerowa...


\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccccccc}
1& 0 & \ldots & 0 & p_{1,1} & p_{1,2} & \ldots & p_{1,n-k}\\
0& 1 & \ldots & 0 & p_{2,1} & p_{2,2} & \ldots & p_{2,n-k}\\
\vdots & \vdots & \ddots & \vdots & \vdots & \vdots & \ddots & \vdots \\
0& 1 & \ldots & 1 & p_{k,1} & p_{k,2} & \ldots & p_{k,n-k}\\
\end{array}\right] \cdot \left[\begin{array}{cccccccc}
p_{1,1} & p_{2,1} & \ldots & p_{n-k,1} \\
p_{1,2} & p_{2,2} & \ldots & p_{n-k,2} \\
\vdots & \vdots & \ddots & \vdots \\
p_{1,k} & p_{2,k} & \ldots & p_{n-k,k} \\
1 & 0 & \ldots & 0 \\
0& 1 & \ldots & 0 \\
\vdots & \vdots & \ddots & \vdots \\
0& 0 & \ldots & 1\\
\end{array}\right] \neq macierz \ \ zerowa}\)
Ostatnio zmieniony 31 paź 2014, o 20:35 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
ODPOWIEDZ