Kombinacje liniowe i ich elementy.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
Pablo201_5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 8 sty 2012, o 22:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Soko
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 6 razy

Kombinacje liniowe i ich elementy.

Post autor: Pablo201_5 »

Witam,
Czy zawsze kiedy kombinacja liniowa jest trywialna to ma elementy liniowo niezależne?

I odwrotnie- czy zawsze kiedy kombinacja liniowa jest nietrywialna to ma elementy liniowo zależne?

Paweł
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Kombinacje liniowe i ich elementy.

Post autor: bartek118 »

Co rozumiesz przez trywialną kombinację liniową?
Awatar użytkownika
Pablo201_5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 8 sty 2012, o 22:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Soko
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 6 razy

Kombinacje liniowe i ich elementy.

Post autor: Pablo201_5 »

Kombinację liniową elementów \(\displaystyle{ v _{1}, v_{2}, ..., v_{n} \in V}\) o współczynnikach \(\displaystyle{ \alpha_{1}, \alpha {2}, ..., \alpha {n} \in K}\), gdzie K to skalary taką że \(\displaystyle{ v= v_{1} \alpha_{1}+ v_{2} \alpha _{2}+ ...+ v_{n} \alpha_{n} \alpha= 0}\) i \(\displaystyle{ \alpha _{1}=...= \alpha _{n}= 0}\)
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Kombinacje liniowe i ich elementy.

Post autor: bartek118 »

Więc jeżeli mamy kombinację liniową, która jest nietrywialna, to oczywiście wektory są liniowo zależne. Ale na odwrót nic nie znaczy. Trywialna kombinacja liniowa w taki sposób określona istnieje dla dowolnych wektorów, zarówno liniowo zależnych, jak i niezależnych.
Awatar użytkownika
Pablo201_5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 8 sty 2012, o 22:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Soko
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 6 razy

Kombinacje liniowe i ich elementy.

Post autor: Pablo201_5 »

Właśnie chyba nie bo elementy liniowo zależne to takie elementy dla których istnieje kombinacja liniowa nietrywialna v=0.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Kombinacje liniowe i ich elementy.

Post autor: bartek118 »

Pablo201_5 pisze:Właśnie chyba nie bo elementy liniowo zależne to takie elementy dla których istnieje kombinacja liniowa nietrywialna v=0.
Zgadza się, czyli jest dokładnie tak jak napisałem.
ODPOWIEDZ