Maksymalny układ wektorów

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Jeanne04
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 27 lis 2013, o 16:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz

Maksymalny układ wektorów

Post autor: Jeanne04 »

Dane są wektory \(\displaystyle{ \alpha}\)1 = \(\displaystyle{ [1 -1 , 2]^{T}}\), \(\displaystyle{ \alpha}\)2 = \(\displaystyle{ [4,0 -3]^{T}}\), \(\displaystyle{ \alpha}\)3 = \(\displaystyle{ [2 , 2 -7]^{T}}\), \(\displaystyle{ \alpha}\)4 = \(\displaystyle{ [3 , 1 , 5]^{T}}\), \(\displaystyle{ \alpha}\)5 = \(\displaystyle{ [6,1 -8]^{T}}\). Wskazać w tym układzie maksymalny układ wektorów liniowo niezależnych.

Z góry dziękuję za pomoc
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Maksymalny układ wektorów

Post autor: bartek118 »

W czym problem? Masz trzy współrzędne więc mogą być co najwyżej trzy takie wektory. Bierzesz pierwszy do worka. Potem dokładasz drugi - jak są liniowo niezależne, to zostaje, jak nie to bierzesz kolejny itd.
Jeanne04
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 27 lis 2013, o 16:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz

Maksymalny układ wektorów

Post autor: Jeanne04 »

Ok, dziękuję
ODPOWIEDZ