Zadanie jest takie:
Sprawdzić czy dla rzeczywistych macierzy kwadratowych \(\displaystyle{ A, B}\) zachodzi
a) \(\displaystyle{ (A+B) ^{2} =A ^{2} +2AB+B ^{2}}\)
b) \(\displaystyle{ AB=BA \Rightarrow (A+B) ^{3} =A ^{3} +3A ^{2} B+3AB ^{2} +B ^{3}}\)
Niech \(\displaystyle{ AB=BA}\) sprawdzić czy
c) \(\displaystyle{ (AB) ^{2} =A ^{2} B ^{2}}\)
d) \(\displaystyle{ A ^{2} -B ^{2} =(A+B)(A-B)}\)
e) \(\displaystyle{ (A+B) ^{3} =A ^{} +3A ^{2} B+3AB ^{2} +B ^{3}}\)
Czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy te równości zachodzą?
Mnożenie macierzy- sprawdzaie dowodu
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Mnożenie macierzy- sprawdzaie dowodu
To zachodzi. Ogólnie jest własność \(\displaystyle{ (AB)^2=B^2A^2}\), ale jeśli jest dodatkowe założenie o przemienności mnożenia...kam51 pisze: c) \(\displaystyle{ (AB) ^{2} =A ^{2} B ^{2}}\)
EDIT:
Sorry, cofam to, pomyliło mi się z transponowaniem...
Ostatnio zmieniony 25 paź 2014, o 22:18 przez musialmi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 292
- Rejestracja: 29 lis 2011, o 00:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krasnobród
- Podziękował: 4 razy
Mnożenie macierzy- sprawdzaie dowodu
Czyli wychodziłoby że tylko 1 równość nie zachodzi? Btw. mógłbyś to jakoś ładnie pokolei rozpisać? W sensie to \(\displaystyle{ (AB) ^{2}=A ^{2}B ^{2}}\)
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Mnożenie macierzy- sprawdzaie dowodu
Taa...musialmi pisze: EDIT:
Sorry, cofam to, pomyliło mi się z transponowaniem...
Ale i tak to jest łatwe, bo:
\(\displaystyle{ A^2B^2=AABB=ABAB=(AB)^2}\), gdzie w drugim przejściu skorzystałem z tego dodatkowego założenia, a wcześniej z łączności mnożenia macierzy (bardzo istotna własność).
-
- Użytkownik
- Posty: 292
- Rejestracja: 29 lis 2011, o 00:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krasnobród
- Podziękował: 4 razy
Mnożenie macierzy- sprawdzaie dowodu
Czyli że zrobiłeś coś w tym stylu:
\(\displaystyle{ A ^{2} \cdot B ^{2}=(AA)(BB)=A(AB)B=A(BA)B=(AB)(AB)=(AB ^{2})}\) ?
\(\displaystyle{ A ^{2} \cdot B ^{2}=(AA)(BB)=A(AB)B=A(BA)B=(AB)(AB)=(AB ^{2})}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 292
- Rejestracja: 29 lis 2011, o 00:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krasnobród
- Podziękował: 4 razy
Mnożenie macierzy- sprawdzaie dowodu
Ok, dzięki, bo nie byłem pewny czy można tak ten nawias w środku wrzucić
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Mnożenie macierzy- sprawdzaie dowodu
Łączność, czyli \(\displaystyle{ (ab)c=a(bc)}\) dla dowolnych \(\displaystyle{ a,b,c}\). Możesz sobie dorzucić więcej literek na koniec i więcej równości, żeby mieć nawias w środkumusialmi pisze: skorzystałem z łączności mnożenia macierzy (bardzo istotna własność).