Wiedząc, że \(\displaystyle{ AB=BA}\) sprawdź, czy \(\displaystyle{ (AB)^2=A^2B^2}\)
Doszedłem do \(\displaystyle{ ABAB=AABB}\) i trzeba teraz wykazać, czy to jest prawda. Próbowałem znaleźć kontrprzykład, ale się zgodziło. Co z tym zrobić?
Równość macierzowa
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Równość macierzowa
Pomnóż przez \(\displaystyle{ A ^{-1}}\) z lewej strony, a potem przez \(\displaystyle{ B ^{-1}}\) z prawej, przy założeniach, że \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) są odwracalne. To Ci eliminuje możliwość działających kontrprzykładów, w których obie macierze są odwracalne. Pomyśl, co z nieodwracalnymi (ew. z sytuacją, gdy tylko jedna z nich jest odwracalna). Może dla nich znajdziesz kontrprzykład.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Równość macierzowa
A po co tak. Wystarczy skorzystać z łączności monożenia
\(\displaystyle{ (AB)^2=ABAB=A(BA)B=A(AB)B=A^2B^2}\)
Zauważ, że odwracalnośc nie jest potrzebna
\(\displaystyle{ (AB)^2=ABAB=A(BA)B=A(AB)B=A^2B^2}\)
Zauważ, że odwracalnośc nie jest potrzebna