Liniowa niezależność wektorów

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Jeanne04
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 27 lis 2013, o 16:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz

Liniowa niezależność wektorów

Post autor: Jeanne04 »

Wektory \(\displaystyle{ \alpha_1 , \alpha_2 , \alpha_3}\) są liniowo niezależne. Zbadaj, czy wektory \(\displaystyle{ b_1 = 2 \alpha_1 - \alpha_2 + \alpha_3 , b_2 = \alpha_2 + 3 \alpha_3 , b_3 = - \alpha_1 + \alpha_2 - 2\alpha_3}\) są liniowo niezależne. Z góry dziękuję za pomoc
Ostatnio zmieniony 23 paź 2014, o 18:30 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją.
Awatar użytkownika
Poszukujaca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2775
Rejestracja: 21 maja 2012, o 23:32
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1019 razy
Pomógł: 166 razy

Liniowa niezależność wektorów

Post autor: Poszukujaca »

Weź dowolne \(\displaystyle{ \beta_{1}, \beta_{2}, \beta_{3} \in R}\) oraz wektory \(\displaystyle{ b_{1}, b_{2}, b_{3}}\), które masz podane. Następnie utwórz liniową kombinację i przyrównaj do wektora zerowego. Musisz skorzystać z założenia, które masz.
Jeanne04
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 27 lis 2013, o 16:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz

Liniowa niezależność wektorów

Post autor: Jeanne04 »

Dziękuję za naprowadzenie Doszłam do rozwiązania
ODPOWIEDZ