Oblicz
\(\displaystyle{ C=A^TB^{-1}}\)
\(\displaystyle{ A=$$\left[\begin{array}{ccc}
0&-1&1\\
2&0&0\\
\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ B=$$\left[\begin{array}{ccc}
1&0\\
2&-1\\
\end{array}\right]}\)
Macierz - równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 17 lis 2011, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Macierz - równanie
Transpozycja - operacja łatwa. Zacznij od wyznaczenia macierzy \(\displaystyle{ B^{-1}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 17 lis 2011, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 17 lis 2011, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
Macierz - równanie
Wyszło mi:
\(\displaystyle{ C=$$\left[\begin{array}{ccc} 4&-2\\ -1&0\\1&0 \end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ C=$$\left[\begin{array}{ccc} 4&-2\\ -1&0\\1&0 \end{array}\right]}\)