Odwracanie macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kalwi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1931
Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 145 razy
Pomógł: 320 razy

Odwracanie macierzy

Post autor: kalwi »

Mam taką macierz 3x3, \(\displaystyle{ i=\sqrt{-1}}\):

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&0&-i3\\0&1&0\\i3&0&2\end{array}\right]}\)

I chciałem ją odwrócić metodą bez wyznacznika, czyli dopisać macierz jednostkową itd., lecz jak widać tutaj tego raczej nie zrobię, right? Jedyne co mi pozostaje to korzystanie ze wzoru, czy da się jakoś inaczej?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Odwracanie macierzy

Post autor: kerajs »

Ale możesz tak znaleźć macierz odwrotną do danej.
1.Od wiersza trzeciego odejmij wiersz pierwszy pomnożony przez \(\displaystyle{ \frac{i3}{2}}\) .
2.Trzeci wiersz podziel przez \(\displaystyle{ \frac{13}{2}}\)
3.Od wiersza pierwszego odejmij wiersz trzeci pomnożony przez \(\displaystyle{ 3i}\)
4.Pierwszy wiersz podziel przez 2 i voilà!.
kalwi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1931
Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 145 razy
Pomógł: 320 razy

Odwracanie macierzy

Post autor: kalwi »

o no tak, zupełnie pominąłem możliwość pomnożenia przez \(\displaystyle{ i}\)
Hehe, dzięki.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Odwracanie macierzy

Post autor: yorgin »

kalwi pisze: \(\displaystyle{ i=\sqrt{-1}}\):
Uwaga techniczna - powyższa równość jest fałszywa.
ODPOWIEDZ