Układ równań równowagi

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
ser69
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 18 paź 2014, o 16:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BB

Układ równań równowagi

Post autor: ser69 »

Witajcie,
mam do rozwiązania względnie prosty układ równań równowagi ale nie wiem jak się za niego zabrać. oto on:
\(\displaystyle{ \left{ \begin{array}{l} R_{B}\cos \alpha + R_{CX} - F\cos \beta = 0 \\ R_{B}\sin \alpha + R_{CY} - F\sin \beta = 0 \\ F\sin \beta \cdot (a+b)\sin \alpha + F\cos \beta \cdot (a+b)\cos \alpha - R_{B}\cdot a = 0 \end{array} \right}\)
Oczywiście, wszystkie \(\displaystyle{ R}\) i \(\displaystyle{ F}\) to wektory i są niewiadomymi. \(\displaystyle{ a,b,\alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\) są znane Jak widać są tu 4 niewiadome i 3 równania, mam wyznaczyć siłę \(\displaystyle{ F}\). W ogóle da się to w ten sposób rozwiązać czy podchodzę do zadania od złej strony?

bardzo proszę o jak najszybszą pomoc i z góry dziękuję!!
Ostatnio zmieniony 18 paź 2014, o 19:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
ODPOWIEDZ