Udowodnienie złożenia przesunięcia o dwa kąty

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Kleko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 14 paź 2014, o 14:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łódź

Udowodnienie złożenia przesunięcia o dwa kąty

Post autor: Kleko »

Witam,
ostatnio na zajęciach z algebry liniowej i geometrii analitycznej poruszyliśmy temat składania przesunięć.

I mam problem z udowodnieniem, że suma przesunięć o dwa kąty jest taka sama dwa przesunięcia o podane kąty. Tzn dwa pojedyncze przesunięcia dadzą to samo co jedno przesunięcie o kąt będący sumą dwóch. Wygląda to następująco:

\(\displaystyle{ \left( R _ \beta \circ R_ \alpha \right) \left( x,y \right) = \left( R \beta + \alpha \right) \left( x,y \right)}\)

Doszedłem do takiej postaci:

\(\displaystyle{ \left( R_ \beta \circ R_ \alpha \right) \left( x,y \right) = \left( x \cdot \cos \left( \alpha + \beta \right) - y \cdot \sin \left( \alpha + \beta \right) ;
x \cdot \sin \left( \alpha + \beta \right) + y \cdot \cos \left( \alpha + \beta \right)}\)


I dalej nie wiem jak to udowodnić

Pomoże ktoś?
Ostatnio zmieniony 17 paź 2014, o 22:20 przez bakala12, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
SidCom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 125 razy

Udowodnienie złożenia przesunięcia o dwa kąty

Post autor: SidCom »

Pozaznaczaj wyrażenia matematyczne i naciśnij TEX...
ODPOWIEDZ