\(\displaystyle{ (V,+,K, \cdot )}\)
\(\displaystyle{ x+(-(y+z))=(x+(-y))+(-z)}\)
prosze o jakies wskazowki
udowodnij w przestrzeni wektorowej
- Yelon
- Użytkownik
- Posty: 560
- Rejestracja: 9 mar 2014, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 91 razy
- Pomógł: 67 razy
udowodnij w przestrzeni wektorowej
Napisz sobie \(\displaystyle{ (-(y+z))}\) jako \(\displaystyle{ ( (-1) \cdot (y+z))}\) i wykorzystaj fakt, że mnożenie przez skalar jest rozdzielne względem dodawania wektorów, potem skorzystaj z łączności.
-
- Użytkownik
- Posty: 145
- Rejestracja: 13 paź 2014, o 09:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 38 razy
udowodnij w przestrzeni wektorowej
czyli wystarczy tak zrobic?
\(\displaystyle{ x+ ((-1) \cdot (y+z))=x+((-y)+(-z))=(x+(-y))+(-z)}\)
\(\displaystyle{ x+ ((-1) \cdot (y+z))=x+((-y)+(-z))=(x+(-y))+(-z)}\)
- Yelon
- Użytkownik
- Posty: 560
- Rejestracja: 9 mar 2014, o 10:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 91 razy
- Pomógł: 67 razy
udowodnij w przestrzeni wektorowej
można rozpisać dokładniej
\(\displaystyle{ x+(-(y+z)) =x + ( (-1) \cdot (y+z) ) = x + ( (-1)y + (-1)z) = (x + (-1)y)+ (-1)z = (x + (-y))+ (-z)}\)
\(\displaystyle{ x+(-(y+z)) =x + ( (-1) \cdot (y+z) ) = x + ( (-1)y + (-1)z) = (x + (-1)y)+ (-1)z = (x + (-y))+ (-z)}\)