warunki konieczne i dostateczne

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
mariusz2409
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 4 maja 2013, o 13:34
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 5 razy

warunki konieczne i dostateczne

Post autor: mariusz2409 »

Mam problem ze zrozumieniem co trzeba zrobić w zadaniu dlatego prosiłbym o jakąś wskazówkę

Jakie są warunki konieczne i dostateczne na to by w niesprzecznym
układzie równań o \(\displaystyle{ n}\) niewiadomych k- ta zmienna, \(\displaystyle{ 1 \le k \le n}\) przyjmowała
zawsze tę sama wartość dla każdego rozwiązania tego układu?

no więc mamy jakiś układ który jest rozwiązywalny jak będzie miał jedno rozwiązanie to nie ma co robić, dla nieskończenie wielu na razie mam tylko pomysł, że zmienne o indeksach \(\displaystyle{ i}\) , \(\displaystyle{ k+1 \le i \le n}\) nie mogą być zmiennymi wolnymi, żeby nie zmieniały wartości \(\displaystyle{ x_k}\). Czy myślę w dobrym kierunku ?
ODPOWIEDZ