Czy następujące trzy punkty z R do kwadratu leżą na prostej

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
robertos18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 423
Rejestracja: 6 paź 2014, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Torun
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 2 razy

Czy następujące trzy punkty z R do kwadratu leżą na prostej

Post autor: robertos18 »

Prosze o wytłumaczenie:
Czy nastepujące trzy punkty \(\displaystyle{ (z R ^{2})}\) lezą na jednej prostej:
a)\(\displaystyle{ (1,2) , (2,3) , (4,5)}\)
b) \(\displaystyle{ (-3, 2), (6,5), (15,9)}\)
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Czy następujące trzy punkty z R do kwadratu leżą na prostej

Post autor: mortan517 »

Sprawdź czy trzeci punkt leży na prostej wyznaczonej przez dwa pierwsze.
robertos18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 423
Rejestracja: 6 paź 2014, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Torun
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 2 razy

Czy następujące trzy punkty z R do kwadratu leżą na prostej

Post autor: robertos18 »

a) 1=1 nalezy
b) 9=8 nie nalezy
Mógłby ktos sprawdzic ?
miodzio1988

Czy następujące trzy punkty z R do kwadratu leżą na prostej

Post autor: miodzio1988 »

Moglbys podac wyznaczoną prostą by sie latwiej sprawdzalo
robertos18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 423
Rejestracja: 6 paź 2014, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Torun
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 2 razy

Czy następujące trzy punkty z R do kwadratu leżą na prostej

Post autor: robertos18 »

y=x+1
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Czy następujące trzy punkty z R do kwadratu leżą na prostej

Post autor: Premislav »

Odpowiedzi są poprawne.
ODPOWIEDZ