Witam, mam taki układ równań i za chiny nie wiem jak do tego podejść i to rozwiązać:
\(\displaystyle{ \begin{cases}2X + Y=\left[\begin{array}{ccc}2&0&0\\0&2&0\\0&0&2\end{array}\right]\\X-Y=\left[\begin{array}{ccc}0&0&2\\0&2&0\\2&0&0\end{array}\right]\end{cases}}\)
Układ równań macierzy
Układ równań macierzy
Poprawiłem-- 12 paź 2014, o 22:13 --I podobne ale już nie w układzie z którym też nie potrafie sobie poradzić:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&2&3\\0&1&2\\0&0&1\end{array}\right]X=\left[\begin{array}{c}1\\0\\-1\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&2&3\\0&1&2\\0&0&1\end{array}\right]X=\left[\begin{array}{c}1\\0\\-1\end{array}\right]}\)
Układ równań macierzy
A łopatologicznie? Skąd \(\displaystyle{ A^{-1}}\)
Skąd to już wiemf, moje komórki sie dzisiaj już wyłaczają. Tylko jak mam policzyć macierz do potegi ujemnej?
Skąd to już wiemf, moje komórki sie dzisiaj już wyłaczają. Tylko jak mam policzyć macierz do potegi ujemnej?
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Układ równań macierzy
A próbowałeś dodać stronami?xTr pisze:Witam, mam taki układ równań i za chiny nie wiem jak do tego podejść i to rozwiązać:
\(\displaystyle{ \begin{cases}2X + Y=\left[\begin{array}{ccc}2&0&0\\0&2&0\\0&0&2\end{array}\right]\\X-Y=\left[\begin{array}{ccc}0&0&2\\0&2&0\\2&0&0\end{array}\right]\end{cases}}\)