Macierz w potędze

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
Yelon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 560
Rejestracja: 9 mar 2014, o 10:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 91 razy
Pomógł: 67 razy

Macierz w potędze

Post autor: Yelon »

Niech \(\displaystyle{ A = \left[\begin{array}
{cccc}2&1&0&0\\0&2&1&0\\0&0&2&1\\0&0&0&2\end{array}\right]}\)


\(\displaystyle{ e ^{A} = \sum_{0}^{ \infty } \frac{A ^{n}}{n!}}\)

Obliczyć \(\displaystyle{ e ^{A}}\)
Ostatnio zmieniony 12 paź 2014, o 17:18 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
miodzio1988

Macierz w potędze

Post autor: miodzio1988 »

schemat jest na to, wiec gdzie jest problem?
Awatar użytkownika
Yelon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 560
Rejestracja: 9 mar 2014, o 10:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 91 razy
Pomógł: 67 razy

obliczyć e^A

Post autor: Yelon »

Jak potęguję macierz \(\displaystyle{ A}\), to nie zeruje się ona, ani nie ma tam jakiegoś schematu oprócz wyrazów na głównej przekątnej, chyba, że za mało razy pomnożyłem
miodzio1988

Macierz w potędze

Post autor: miodzio1988 »

zastosuj wzór z transformata
Awatar użytkownika
Yelon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 560
Rejestracja: 9 mar 2014, o 10:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 91 razy
Pomógł: 67 razy

Macierz w potędze

Post autor: Yelon »

Obawiam się, że nie wiem o czym mówisz, nie znam tego wzoru
ODPOWIEDZ