metoda eliminacji Gaussa - kwestia zapisu

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
rozprzedstud
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 2 cze 2014, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 24 razy

metoda eliminacji Gaussa - kwestia zapisu

Post autor: rozprzedstud »

Rozwiązać układ \(\displaystyle{ \begin{cases}2a+13b-6c+7d=12 \\ 3a+2b-4c+d=11 \\ -2a-3b+2c+32d=1 \end{cases}}\) metodą eliminacji Gaussa:

Chciałem zapytać czy poniższy zapis wskazuje, że ten układ był rozwiązywany metodą eliminacji Gaussa? Pytam dlatego, bo nie jestem pewien jak powinienem to wszystko zapisywać aby nie tracić w głupi sposób punktów za odchylenia od tej metody.

\(\displaystyle{ \begin{cases}2a+13b-6c+7d=12 \\ 3a+2b-4c+d=11 \\ -2a-3b+2c+32d=1 \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases}2a+13b-6c+7d=12 \\ \frac{-35}{2}b+5c-\frac{19}{2}d=-7 \\ 10b-4c+39d=13 \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} 2a+13b-6c+7d=12 \\ \frac{-35}{2}b+5c-\frac{19}{2}d=-7 \\ -\frac{8}{7}c+\frac{235}{7}d=\frac{63}{7} \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases}a=\frac{-13\frac{10 \frac{-63+235d}{8}-19d+14}{35}+6\frac{-63+235d}{8}-7d+12}{2} \\ b=\frac{10 \frac{-63+235d}{8}-19d+14}{35} \\c=\frac{-63+235d}{8} \\ \end{cases}}\)

Tam jeszcze mógłbym teoretycznie uprościć te ułamki w ostatnim układzie, ale załóżmy, że już to zrobiłem. Na razie nie mogę robić tego na macierzach. Proszę o zaopiniowanie i uwagi.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

metoda eliminacji Gaussa - kwestia zapisu

Post autor: Premislav »

Obliczenia do przedostatniego "etapu" są poprawne, dalej nie sprawdzałem, bo za długi mianownik.
Sposób rozwiązania całkiem OK.
PS Taka rada: upraszczaj ułamki, gdzie się da, bo potem dostajesz takie koszmarki i łatwo się pomylić.
rozprzedstud
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 2 cze 2014, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 24 razy

metoda eliminacji Gaussa - kwestia zapisu

Post autor: rozprzedstud »

Ok, dzięki - obliczenia sobie mogę wykonać i sprawdzić, najbardziej zależało mi na idei.
ODPOWIEDZ