Udowodnić takie coś
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 7 sty 2007, o 00:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Drzewica
- Podziękował: 8 razy
Udowodnić takie coś
\(\displaystyle{ ||x||^2+||y||^2=2*||\frac{x+y}{2}||^2+2*||\frac{x-y}{2}||^2 \\ x,y\in U \\ U-p. \ unitarna}\)
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
Udowodnić takie coś
Rozpisz sobie \(\displaystyle{ \Vert \frac{x+y}2\Vert^2\,=\, \frac14\langle x+y,x+y\rangle\,=\, \frac14\big(\langle x,x\rangle+\ldots\big)}\)
Podobnie rozpisz \(\displaystyle{ \Vert \frac{x-y}2\Vert^2\,=\,\ldots}\)
Następnie dodaj do siebie i już
Podobnie rozpisz \(\displaystyle{ \Vert \frac{x-y}2\Vert^2\,=\,\ldots}\)
Następnie dodaj do siebie i już
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 7 sty 2007, o 00:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Drzewica
- Podziękował: 8 razy
Udowodnić takie coś
A czy mógłbyś rozpisać \(\displaystyle{ ||\frac{x-y}{2}||^2}\)? Bo mi sie coś nie zgadza, \(\displaystyle{ y}\) sie redukuje:)
[ Dodano: 29 Maj 2007, 17:51 ]
Zresztą nieważne, już doszedłem do tego.
[ Dodano: 29 Maj 2007, 17:51 ]
Zresztą nieważne, już doszedłem do tego.