nieskończenie wiele rozwiązań układu równań
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 15 lis 2007, o 20:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polonia
- Podziękował: 13 razy
nieskończenie wiele rozwiązań układu równań
Dla jakiej wartości parametru \(\displaystyle{ \alpha}\) układ równań ma nieskończenie wiele rozwiązań?
\(\displaystyle{ \begin{cases} \alpha x - y + z = 1 \\ x - \alpha y + z = 1 \\ 3x - 3y + 2z = 2 \alpha \end{cases}}\)
Wtedy kiedy wyznacznik główny \(\displaystyle{ = 0}\)? Ale nie pasuje mi to, bo w wyznaczniku tym nie będzie wyrazów wolnych, a tam (w 3 równaniu) stoi parametr. Proszę o pomoc, z góry dziękuję
\(\displaystyle{ \begin{cases} \alpha x - y + z = 1 \\ x - \alpha y + z = 1 \\ 3x - 3y + 2z = 2 \alpha \end{cases}}\)
Wtedy kiedy wyznacznik główny \(\displaystyle{ = 0}\)? Ale nie pasuje mi to, bo w wyznaczniku tym nie będzie wyrazów wolnych, a tam (w 3 równaniu) stoi parametr. Proszę o pomoc, z góry dziękuję
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2014, o 22:27 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Układ równań bez klamry?
Powód: Układ równań bez klamry?
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
nieskończenie wiele rozwiązań układu równań
Przy takim warunku wiadomo tylko że układ nie jest oznaczony (tzn. nie ma dokładnie jednego rozwiązania). Może być zarówno nieoznaczony jak i sprzeczny. Dlatego oprócz znalezienia spełniających go alf, powinnaś spawdzić który z przypadków dla danej alfy zachodzi.Eisenhower_ pisze:Wtedy kiedy wyznacznik główny \(\displaystyle{ = 0}\)?
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc} \alpha &-1&1\\1&- \alpha &1\\3&-3&2\end{array}\right|= 0}\)
\(\displaystyle{ -2 \alpha ^{2}-3-3+3 \alpha +2+3\alpha =0}\)
\(\displaystyle{ -2 \alpha ^{2}+6 \alpha -4 =0}\)
\(\displaystyle{ \alpha=1 \vee \alpha=2}\)
Teraz powinnaś sprawdzić (lub rozwiązać układ) czy dla konkretnego alfa układ jest nieoznaczony czy sprzeczny.
Odp:
Dla \(\displaystyle{ \alpha=1}\) układ jest sprzeczny (nie ma rozwiazania)
Dla \(\displaystyle{ \alpha=2}\) układ jest nieoznaczony (ma nieskończenie wiele rozwiązań)
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
nieskończenie wiele rozwiązań układu równań
chyba na odwrót -- 13 września 2014, 09:26 --no chyba, że \(\displaystyle{ x=y=c}\) oraz \(\displaystyle{ z=1}\) nie jest dla Ciebie rozwiazaniem przy \(\displaystyle{ \alpha = 1}\)
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
nieskończenie wiele rozwiązań układu równań
Masz rację. O takiej porze powinienem raczej liczyć na kartce. Dla obu alf układ jest nieoznaczony. Rzędy macierzy głównej i rozszerzonej w obu przypadkach wynoszą 2. (Dla alfa równego 1 pierwsze i drugie równanie są takie same; dla alfy równej 2 trzecie równanie to suma dwóch pierwszych równań). Sorry.
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
nieskończenie wiele rozwiązań układu równań
Dla \(\displaystyle{ \alpha=2}\) po zsumowaniu dwóch pierwszych równań lewa strona jest równa lewej stronie trzeciego równania, ale prawe strony są różne.. w trzecim równaniu jest 4. więc układ jest sprzeczny
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 15 lis 2007, o 20:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polonia
- Podziękował: 13 razy
nieskończenie wiele rozwiązań układu równań
Eisenhower_, policz sam odpowiedni wyznacznik i wtedy będziemy działać
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 15 lis 2007, o 20:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polonia
- Podziękował: 13 razy
nieskończenie wiele rozwiązań układu równań
Wyszło mi tak samo (alfa =2 lub =1)
potem po postawieniu tych wyników dla 1 układ jest nieoznaczony, a dla 2 sprzeczny?
potem po postawieniu tych wyników dla 1 układ jest nieoznaczony, a dla 2 sprzeczny?
nieskończenie wiele rozwiązań układu równań
Odpowiedzi przecież masz w tym temacie, [przeczytaj wszystkie wypowiedzi jeszcze raz