Macierze i ich charakterystyki liczbowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 8 cze 2014, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 3 razy
Macierze i ich charakterystyki liczbowe.
Ponieważ to mój pierwszy post na forum, chciałbym się serdecznie przywitać ze wszystkim forumowiczami. Myślę, że będę tutaj zaglądał dosyć często, ponieważ mam kilka pytań odnośnie pewnych zagadnień.
Niestety, mam problem z jednym zadaniem, w którym mam podane macierze i korzystając z charakterystyk liczbowych macierzy mam obliczyć pewne działania.
\(\displaystyle{ A = \begin{bmatrix} -1&7&-1\\0&5&2\\0&0&-2\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ B = 3A^{T}}\)
a) \(\displaystyle{ tr(3I + 2B^{T}}\)
b) \(\displaystyle{ det (2(B^{T} A))}\)
c) \(\displaystyle{ rz (4BA^{-1} A)}\)
d) \(\displaystyle{ rz (B +A^{T})}\)
Bardzo bym prosił o pomoc z tym zagadnieniem, ponieważ myślę już dłuższy czas, a niestety nie wiem nawet, jaka jest poprawna odpowiedź, na chociażby jeden podpunkt.
P.S zacząłem liczyć ppkt a) i wyszło mi \(\displaystyle{ 33}\), tylko, że zacząłem liczyć to na piechotę, bez korzystania z charakterystyk. A przecież nie o to w tym chodzi
Pozdrawiam i proszę Was o jakąkolwiek pomoc,
Mateusz.
Niestety, mam problem z jednym zadaniem, w którym mam podane macierze i korzystając z charakterystyk liczbowych macierzy mam obliczyć pewne działania.
\(\displaystyle{ A = \begin{bmatrix} -1&7&-1\\0&5&2\\0&0&-2\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ B = 3A^{T}}\)
a) \(\displaystyle{ tr(3I + 2B^{T}}\)
b) \(\displaystyle{ det (2(B^{T} A))}\)
c) \(\displaystyle{ rz (4BA^{-1} A)}\)
d) \(\displaystyle{ rz (B +A^{T})}\)
Bardzo bym prosił o pomoc z tym zagadnieniem, ponieważ myślę już dłuższy czas, a niestety nie wiem nawet, jaka jest poprawna odpowiedź, na chociażby jeden podpunkt.
P.S zacząłem liczyć ppkt a) i wyszło mi \(\displaystyle{ 33}\), tylko, że zacząłem liczyć to na piechotę, bez korzystania z charakterystyk. A przecież nie o to w tym chodzi
Pozdrawiam i proszę Was o jakąkolwiek pomoc,
Mateusz.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Macierze i ich charakterystyki liczbowe.
a) Skorzystaj z tego, że ślad jest liniowy:
d) Zauważ, że \(\displaystyle{ A^T+B}\) jest macierzą dolnotrójkątną, więc wystarczy sprawdzić, ile jest niezerowych wyrazów na przekątnej (dlaczego?).
\(\displaystyle{ \textrm{tr}(3I+2B^T)=3\textrm{tr}I+2\textrm{tr}3(A^T)^T=3\textrm{tr}I+6\textrm{tr}A}\).
b) Tutaj należy korzystać z tego, że:\(\displaystyle{ \det XY=\det X\cdot \det Y}\)
oraz jeżeli \(\displaystyle{ X}\) jest macierzą wymiaru \(\displaystyle{ n\times n}\), to\(\displaystyle{ \det kX=k^n\det X}\).
c) Skoro \(\displaystyle{ \det A\neq 0}\), to \(\displaystyle{ A^{-1}A=I}\), więc masz do wyznaczenia rząd macierzy \(\displaystyle{ 4B=12A^T}\). Teraz, transponowanie oraz mnożenie macierzy przez skalar nie zmieniają jej rzędu.d) Zauważ, że \(\displaystyle{ A^T+B}\) jest macierzą dolnotrójkątną, więc wystarczy sprawdzić, ile jest niezerowych wyrazów na przekątnej (dlaczego?).
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 8 cze 2014, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 3 razy
Macierze i ich charakterystyki liczbowe.
W p.pkt a) wyszło mi 33, nawet po uproszczeniu, czyli dobrze.
W p.pkt b) mam \(\displaystyle{ det (2(B^{T} A)) = (2(3A^{T})^{T} \cdot det A= 6^{3} det A \cdot det A}\) ?? Tutaj nie jestem pewien, czy dobrze rozumiem.
W p.pkt c) rozumiem, że rząd wynosi 3 z tych twierdzeń, które mi podałeś
W p.pkt d) napisałeś \(\displaystyle{ A^{T} + B}\), czyli \(\displaystyle{ A^{T} + B= A^{T} + 3A^{T}=4 A^{T}}\) więc po przetransponowaniu mamy 3 wyrazy na głównej przekątnej, więc \(\displaystyle{ rz=3}\). Jeżeli dobrze rozumiem, to we wcześniejszym przykładzie napisałeś, że mnożenie przez skalar oraz transponowanie nie zmienia rzędu więc odpowiedź brzmi 3?
Pozdrawiam,
Mateusz
W p.pkt b) mam \(\displaystyle{ det (2(B^{T} A)) = (2(3A^{T})^{T} \cdot det A= 6^{3} det A \cdot det A}\) ?? Tutaj nie jestem pewien, czy dobrze rozumiem.
W p.pkt c) rozumiem, że rząd wynosi 3 z tych twierdzeń, które mi podałeś
W p.pkt d) napisałeś \(\displaystyle{ A^{T} + B}\), czyli \(\displaystyle{ A^{T} + B= A^{T} + 3A^{T}=4 A^{T}}\) więc po przetransponowaniu mamy 3 wyrazy na głównej przekątnej, więc \(\displaystyle{ rz=3}\). Jeżeli dobrze rozumiem, to we wcześniejszym przykładzie napisałeś, że mnożenie przez skalar oraz transponowanie nie zmienia rzędu więc odpowiedź brzmi 3?
Pozdrawiam,
Mateusz
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Macierze i ich charakterystyki liczbowe.
Zapisane nie jest to do końca poprawnie, ale prawidłowy jest wniosek, tj wynik \(\displaystyle{ 216 (\det A)^2}\).mateusz123456 pisze: W p.pkt b) mam \(\displaystyle{ det (2(B^{T} A)) = (2(3A^{T})^{T} \cdot det A= 6^{3} det A \cdot det A}\) ?? Tutaj nie jestem pewien, czy dobrze rozumiem.
Dobrze rozumiesz. Warto pamiętać, jakie operacje można wykonywać na macierzy tak, by nie zmienił się ich rząd.mateusz123456 pisze: W p.pkt c) rozumiem, że rząd wynosi 3 z tych twierdzeń, które mi podałeś
Uwaga ode mnie: skoro wszystkie wyrazy na przekątnej są niezerowe, to wyznacznik jest niezerowy (bo wyznacznik macierzy górno lub dolnotrójkatnej to iloczyn wyrazów na przekątnej), a tym samym rząd jest maksymalny.mateusz123456 pisze: W p.pkt d) napisałeś \(\displaystyle{ A^{T} + B}\), czyli \(\displaystyle{ A^{T} + B= A^{T} + 3A^{T}=4 A^{T}}\) więc po przetransponowaniu mamy 3 wyrazy na głównej przekątnej, więc \(\displaystyle{ rz=3}\).
Tak.mateusz123456 pisze: Jeżeli dobrze rozumiem, to we wcześniejszym przykładzie napisałeś, że mnożenie przez skalar oraz transponowanie nie zmienia rzędu więc odpowiedź brzmi 3?
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 8 cze 2014, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 3 razy
Macierze i ich charakterystyki liczbowe.
Bardzo dziękuje Ci za pomoc. W sumie to problem leży w tym, że na ćwiczeniach słabo zostały wyjaśnione te właściwości działań. Znalazłem stronę: ... cierzy.pdf , na której jest kilka wzoró, ale wydaję mi się, że nie ma tam wszystkiego
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Macierze i ich charakterystyki liczbowe.
Cóż, nie wszystkie zależności istotnie się pojawiają. Warto więc zajrzeć do wykładów, książek, zapytać google/wikipedię czy też pytanie na forum. Zapewne to ostatnie wybrałeś, więc nadrabiając zaległości:
Witamychciałbym się serdecznie przywitać ze wszystkim forumowiczami.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 8 cze 2014, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 3 razy
Macierze i ich charakterystyki liczbowe.
A mam jeszcze jedno pytanie:
Jak uprościć takie wyrażenie?
\(\displaystyle{ X=(2AA^{-1}B)^{T} - (A^{T}B)^{T}}\)
Na pewno w przypadku tego drugiego nawiasu będzie \(\displaystyle{ B^{T}A}\)
Co z pierwszym?
Jak uprościć takie wyrażenie?
\(\displaystyle{ X=(2AA^{-1}B)^{T} - (A^{T}B)^{T}}\)
Na pewno w przypadku tego drugiego nawiasu będzie \(\displaystyle{ B^{T}A}\)
Co z pierwszym?
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Macierze i ich charakterystyki liczbowe.
\(\displaystyle{ AA^{-1}=I}\)
\(\displaystyle{ 2IB=2B}\)
Nie da się tego zredukować do jednego składnika, ale na końcu można wyłączyć \(\displaystyle{ B^T}\) za nawias.\(\displaystyle{ 2IB=2B}\)