Liniowa niezależność wektorów

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
soljack
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 8 wrz 2014, o 10:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy

Liniowa niezależność wektorów

Post autor: soljack »

Mam wektory: \(\displaystyle{ (2,2,0), (1,0,2), (1,2,1)}\)

Wiem jak sprawdzić czy są liniowo niezależne w przestrzeni \(\displaystyle{ R^{3}}\) nad ciałem \(\displaystyle{ R}\),
natomiast nie wiem jak sprawdzić czy są liniowo niezależne w przestrzeni
\(\displaystyle{ Z ^{3}_{3}}\) nad ciałem \(\displaystyle{ Z _{2}}\)

Proszę o pomoc.
rafalpw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2203
Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 526 razy

Liniowa niezależność wektorów

Post autor: rafalpw »

Tak samo. Sprawdzasz czy zachodzi warunek \(\displaystyle{ a_1\cdot w_1+a_2 \cdot w_2 + a_3 \cdot w_3=0 \Rightarrow a_1=a_2=a_3=0}\). Tylko, że \(\displaystyle{ a_i}\) należą do \(\displaystyle{ Z_2}\).
soljack
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 8 wrz 2014, o 10:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy

Liniowa niezależność wektorów

Post autor: soljack »

Tak tylko nie bardzo rozumiem które liczby obliczać modulo 3, a które modulo 2
ODPOWIEDZ