Cztery niewiadome, trzy równania

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
BlackBomb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 18 mar 2009, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 22 razy

Cztery niewiadome, trzy równania

Post autor: BlackBomb »

Mam pytanie jak rozwiązać taki układ:
\(\displaystyle{ x-2y+z+t=1 \\
x-2y+z-t=-1 \\
x-2y+z+5t=5}\)


Mam przyjąć np \(\displaystyle{ t= \alpha}\) i tak podstawiać? Czy może w macierz to dać? Próbowałem parę razy podstawiać, dodawać, odejmować, ale nic ciekawego nie wychodzi.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Cztery niewiadome, trzy równania

Post autor: cosinus90 »

Tutaj gołym okiem widać, że to równanie będzie miało rozwiązanie, ale wykorzystaj twierdzenie Kroneckera-Capellego. Czyli tworzysz macierz i starasz się ją sprowadzić do postaci jednostkowej.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Cztery niewiadome, trzy równania

Post autor: yorgin »

Jak oznaczymy \(\displaystyle{ s=x-2y+z}\), to dostajemy trójkę równań:

\(\displaystyle{ \begin{cases} s+t=1 \\ s-t=-1 \\ s+5t=5 \end{cases}}\)

Powyższy układ opisuje trzy proste, parami nierównoległe. W szczególności wszystkie trzy (nie mają wspólnego punktu, zatem układ jest sprzeczny) przecinają się dokładnie w jednym punkcie.

Edit: Poprawa po uwadze, jaką zaserwował cosinus90. Na czerwono stara, błędna wersja.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Cztery niewiadome, trzy równania

Post autor: cosinus90 »

yorgin, a punkt \(\displaystyle{ \left( 0,1\right)}\) ?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Cztery niewiadome, trzy równania

Post autor: yorgin »

Aaa źle narysowałem i źle przerachowałem

Istotnie \(\displaystyle{ (0,1)}\) jest jedynym rozwiązaniem. Daje to po powrocie do pierwotnych oznaczeń \(\displaystyle{ x-2y+z=0}\) oraz \(\displaystyle{ t=1}\). Pozostaje tylko rozwiązać równanie \(\displaystyle{ x-2y+z=0}\) by zakończyć cierpienia z tym zadaniem.

Zgodzi się to z wnioskami o rzędzie macierzy jakoby rozwiązanie istniało oraz było zależne od dwóch parametrów.

Najtrudniejsze w matematyce są proste rachunki
BlackBomb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 18 mar 2009, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 22 razy

Cztery niewiadome, trzy równania

Post autor: BlackBomb »

Dziękuję bardzo. Czyli odpowiedź brzmi:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=0 \\ y=0 \\ z=0 \\ t=1 \end{cases}}\)
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Cztery niewiadome, trzy równania

Post autor: cosinus90 »

No nie do końca, bo jest nieskończenie wiele trójek liczb \(\displaystyle{ (x,y,z)}\) które w wyrażeniu \(\displaystyle{ x-2y+z}\) dadzą wartość \(\displaystyle{ 0}\). Musisz oznaczyć dwie z tych trzech zmiennych jakimiś parametrami i wyznaczyć rozwiązanie w zależności od tych parametrów właśnie.
BlackBomb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 18 mar 2009, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 22 razy

Cztery niewiadome, trzy równania

Post autor: BlackBomb »

No tak faktycznie. Czyli jak oznaczę sobie \(\displaystyle{ y= \alpha ; z= \beta}\) to odpowiedź brzmi:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=2 \alpha - \beta \\ y= \alpha \\ z= \beta \\ t=1 \end{cases}}\)

Czy teraz jest dobrze zrobione w zapisie?
miodzio1988

Cztery niewiadome, trzy równania

Post autor: miodzio1988 »

Wstaw to do poczatkowego ukladu i zobacz czy wychodzą równości
BlackBomb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 18 mar 2009, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 22 razy

Cztery niewiadome, trzy równania

Post autor: BlackBomb »

Według mnie tak.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Cztery niewiadome, trzy równania

Post autor: cosinus90 »

Jest poprawnie.
ODPOWIEDZ